KS21 tar över i Kosovo

I måndags tog KS21 emot den svenska fanan från KS20 under Transfer of Authority-ceremonin som hölls på Camp Victoria. Överlämnandet av fanan symboliserar överlämnandet av ansvaret för de svenska åtagandena på plats.

KS21 tar över efter KS20 under Transfer of Authority-ceremonin på Camp Victoria. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
KS21 består av 251 befattningar. 28 procent av förbandet har tidigare genomfört utlandsinsats.
KS21 består av 251 befattningar. 28 procent av förbandet har tidigare genomfört utlandsinsats. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Lena Persson Herlitz, förbandschef KS21, Seppo Toivonen, chef MNBG C och Torkel Nordwall förbandschef KS20 talade under ceremonin.
Lena Persson Herlitz, förbandschef KS21, Seppo Toivonen, chef MNBG C och Torkel Nordwall förbandschef KS20 talade under ceremonin. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
KS21 består av 251 befattningar. 28 procent av förbandet har tidigare genomfört utlandsinsats. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Lena Persson Herlitz, förbandschef KS21, Seppo Toivonen, chef MNBG C och Torkel Nordwall förbandschef KS20 talade under ceremonin. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

Den 1 april anlände de sista soldaterna ur KS21 till Kosovo. Efter en lyckad överlämning och introduktion från föregångarna KS20 tog förbandet i måndags över ansvaret officiellt. Efter flera månaders utbildning hemma i Sverige är det nu KS21 som representerar Sverige i Kosovo.
− Det är en stor ära för mig och min kontingent att stå här idag – redo att ta över ansvaret och möjligheten att bidra till en trygg och säker miljö för befolkningen i Kosovo, sa förbandschefen Lena Persson Herlitz.

Ceremonin genomfördes traditionsenligt på Camp Victoria med ett 30-tal internationella gäster. Paradplanen fylldes med mer än 500 soldater från avgående KS20 och tillträdande KS21. Chefen för KS20 inledde med att bland annat tacka sitt förband för den professionalism de visat och deras prestationer under insatstiden. Därefter talade Brigadgeneral Seppo Toivonen som är chef över området som Sverige verkar i. Sedan lämnades fanan symboliskt över till KS21.

Efter att förbandschefen Lena Persson Herlitz lämnat över fanan till fanvakten talade hon om den insats Sverige stått för i området i elva år, KS21 uppdrag i Kosovo och den framtid som följer.
− Även om vårt förband, KS21, är de sista att ha ett skyttekompani och de sista att bo på Camp Victoria så är inte det sorgligt − utan tvärtom − det är något gott och det visar att säkerheten har förbättrats och att insatsen går mot framgång. Nu går vi mot en framtida transformation med fokus på samverkansteam och stöd till Kosovos säkerhetsreform.

Lena Persson Herlitz tackade också KS20 för ett väl genomfört arbete och sa att KS21 nu ska förvalta det anseende som soldaterna byggt upp som professionella, flexibla och lätta att samarbeta med.
− Nu är det upp till oss att fortsätta i samma anda, sa hon.

Den första svenska styrkan kom till Kosovo i oktober 1999. KS21 är Sveriges 21:a förband i Kosovo. Förbandet består av skyttekompaniet Bravo company, ett National Support Element (NSE), Två Liaison Monitoring Teams (LMT), militärpoliser, transportgrupp och rådgivare inom ramen för säkerhetsektorsreformen (SSR). Sverige bidrar också med stabspersonal till Multinational Battle Group Center (MNBG C) och till KFOR-högkvarteret i Pristina.