Hemvärnet övar krigsförband

Det blev en stor uppslutning när Höglandets Hemvärnsbataljon kallade till årets krigsförbandsövning. Nästan 90 procent av bataljonens personal deltar i övningen som genomförs under fyra dagar i Eksjö och Skillingaryd. Det är särskilt roligt med god uppslutning under Hemvärnets jubileumsår, kommenterar bataljonschefen Owe Sjöbrink.

En Hemvärnsgrupp övar inbrytning i en byggnad på Ränneslätt i Eksjö. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten
Kompanichefen Håkan Johansson övar sina soldater under krigsförbandsövningen i Eksjö.
Kompanichefen Håkan Johansson övar sina soldater under krigsförbandsövningen i Eksjö. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten
Kompanichefen Håkan Johansson övar sina soldater under krigsförbandsövningen i Eksjö. Foto: Peter Gustafsson/Ing 2/Försvarsmakten

Höglandsbataljonen genomför för första gången övningen sammanhållen och personalen övar i fyra till sju dygn beroende på vilken befattning de har i bataljonen. Cheferna på olika nivåer har ryckt in tidigare än soldaterna för att få ett försteg och för att förbereda sig, de övar sedan sina förband.

Under krigsförbandsövningen är det stridsträning som gäller. Till exempel tränas uppträdande i bebyggelse och i skog, stridsutbildningen sker med både lös och skarp ammunition.
– Detta är ett mycket bra tillfälle att samträna soldater och förband säger Christer Barvesjö, ställföreträdande kompanichef, och gör tummen upp för krigsförbandsövningen.

Huvuddelen av soldaterna genomför övningen under fyra dagar.
– Visst kan det ibland vara problem att få ledigt från sitt ordinarie jobb för att man ska in på en övning men oftast är det inget problem, säger en av Hemvärnssoldaterna medan han väntar på sin tur att öva stridspars inbrytning i ett hus på Ränneslätt.

Medelåldern för personalen i Höglandets Hemvärnsbataljon är runt 30-årsstrecket och intresset för att vidmakthålla sina kunskaper och färdigheter har visat sig stort. Nästan 90 procent av bataljonens personal har slutit upp för att delta men det finns ändå några luckor i leden.
– Vi saknar folk i alla tre bataljonerna i Jönköpings län och ser därför mycket positivt på det stora intresset för den grundläggande soldatutbildningen till Hemvärnet som startar i höst, säger Michael Gustavsson, chef för Norra Smålandsgruppen på Ing 2.

I år firar Hemvärnet 70-årsjubileum som organisation, detta kommer att uppmärksammas på många sätt runt om i Sverige. I Jönköpings län firas bland annat Hemvärnets födelsedag, den 29:e maj, med evenemang i Eksjö, Nässjö, Jönköping och Värnamo.