Geniknölar gnuggades på Camp Victoria

I lördags skrev 67 800 personer högskoleprovet. 29 av dem gjorde det i gymnastiksalen på Camp Victoria i Kosovo.

29 personer tog chansen att skriva högskoleprovet på Camp Victoria i lördags. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Christer Eriksson är nöjd med sitt resultat på högskoleprovet.
Christer Eriksson är nöjd med sitt resultat på högskoleprovet. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Christer Eriksson är nöjd med sitt resultat på högskoleprovet. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

Även om KS21 bara varit i Kosovo ett litet tag och det är många månader tills insatsen är slut så kan det vara idé att redan nu fundera på vad man ska göra efter hemkomsten till Sverige. En del i det kan vara att förbättra sina chanser att komma in på högskolan.

I lördags fanns det möjlighet att skriva högskoleprovet på Camp Victoria. Högskoleprovet består av 122 frågor och de ska klaras av på exakt fyra timmar och tio minuter. Kl. 08:30 samlades ett gäng soldater på Camp Victoria för att göra just det. På förbandet finns det utbildade provledare som får arrangera högskoleprovet och möjligheten brukar ges under varje insats. Och det är många som tar chansen, i lördags var det nästan 30 personer som gnuggade geniknölarna i Kosovo. De flesta som skrev provet gjorde det för att de vill börja studera efter insatsen, men det fanns också de som bara ville testa sina kunskaper.

Christer Eriksson var en av dem som skrev provet.
− Det var 10 år sedan jag skrev det sist och jag ville testa hur jag låg till. Det räcker ju några år också och jag har haft en tanke på att plugga vidare.
Christer, som jobbar som kylmekaniker på KS21, gjorde bra ifrån sig på provet.
− Jag är jättenöjd. Jag tyckte inte att det kändes som att det gick så bra, men det gjorde det.

För de som inte skrev provet den här gången och för de som vill förbättra sitt resultat så kommer det en ny chans i oktober.