FS19 genomför slutövning i Kungsängen

Med start fredagen den 23 april övar FS19 på Livgardet, dess övningsfält och närområden. För boende i Kungsängen innebär detta att ett stort antal militärer samt fordon kommer att vara i rörelse under helgen och början på vecka 17.

FS19 förbereder sig på övningsfältet i Kungsängen. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Niklas Folmertz är chef för Livgardets Afghanistanavdelning.
Niklas Folmertz är chef för Livgardets Afghanistanavdelning. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Niklas Folmertz är chef för Livgardets Afghanistanavdelning. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten

Från och med fredagen den 23 april fram till onsdagen den 28 april övar FS19, som är nästa militärstyrka som kommer att åka till Afghanistan. Den sex dagar långa övningen sammanfattar styrkans tremånaders missionsutbildning på internationella utbildningsenheten (IntUtbE) på Livgardet.

– En slutövning syftar till att förbandet samtränas och att staben får öva på att leda, berättar major Niklas Folmerz, chef för Afghanistanavdelningen på IntUtbE och övningsledare under slutövningen. 

Slutövningen kommer att innehålla sjukvårdstjänst, patrullering, eskortering och simulering i datamiljö på Swedish Armed Forces International Centre (SWEDINT). Dagarna kommer också att innehålla undervisning i afghansk kultur och religion och samövning med afghanska säkerhetsstyrkor och/eller militär.

– Vi har en del ovanliga funktioner i vårt förband som man normalt inte har i en vanlig bataljon, berättar Niklas. Till exempel övar vi med en SUAV - en obemannad liten flygfarkost; IEDD - som tar hand om hemmagjorda bomber.

FS19 utnyttjar under övningsdagarna alla övningsområden och skjutfältet. De kommer endast under fredagen att skjuta skarpt på en mindre del av Livgardets skjutfält mellan klockan 09 och 16.

SUAV - small unmanned aerial vehicle

IEDD - improvised explosive device disposal