Förstärkning till (F)HQ

I måndags fick Nordic Battlegroups högkvarter efterlängtad förstärkning. Ett trettiotal stabsofficerare från alla de fem deltagande länderna ryckte in på (F)HQ i Enköping.

Tomas Nybom är personalchef på (F)HQ."Det är kul att få ett ansikte till namnen man hittills mest sett på en lista", säger han när han följer pårustningen av den nya personalen. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Magnus Rosengren gör comeback i NBG-sammanhang. Precis som under NBG-08 jobbar han med PSYOPS.
Magnus Rosengren gör comeback i NBG-sammanhang. Precis som under NBG-08 jobbar han med PSYOPS. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
Magnus Rosengren gör comeback i NBG-sammanhang. Precis som under NBG-08 jobbar han med PSYOPS. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

Huvuddelen av de nya officerarna kommer att tjänstgöra på (F)HQ på halvtid. Resterande tid kommer de att vara på sina ordinarie förband respektive i sina hemländer.
–Det här är en bra lösning, inte minst ekonomiskt. Vi har inte full huggning för alla under hela tiden. Den här personalen kommer hit för utbildning, övningar och andra viktiga tillfällen, som till exempel skarp planering. Och självklart står de också i beredskap tillsammans med oss, berättar Tomas Nybom som är personalchef vid (F)HQ.
Tomas Nybom var själv på plats i förrådet när den nyinryckta personalen pårustade:
–Det är kul att få ett ansikte till  namnen man hittills mest sett på en lista, säger han och skrattar.
För några av stabsofficerarna är NBG ingen nyhet. Magnus Rosengren är ett sådant exempel. Han jobbade vid (F)HQ redan under NBG-08 och precis nu som då med PSYOPS:
–Det känns kul att vara tillbaka, konstaterar han, samtidigt som han provar ut en mössa på förrådet.
Sedan förra svängen har Magnus Rosengren hunnit med att jobba i Afghanistan med samma typ av frågor och hans ordinarie arbetsplats är vid Försvarsmaktens PSYOPS-enhet på Ledningsregementet:
–Att få jobba på (F)HQ på halvtid och PSYOPS-enheten på halvtid berikar bägge tjänsterna. För mig är det bättre än att vara heltid på ett ställe, säger han.
För Magnus Rosengren och de andra nya väntar en vecka med introduktionsutbildning, sen kastas de och övriga på (F)HQ rätt in i hetluften:
–På måndag startar vår första stora övning, Combined Joint Staff Exercise, när staben för första gången ska vara fältgrupperad, avslutar Tomas Nybom.