Attackdykarna under ytan

I veckan stod sex förväntansfulla blivande attackdykare på bassängkanten på Berga, ivriga att få hoppa i. Efter en lång vinter med bland annat grundläggande soldatutbildning varvat med teori och ytsimsutbildning, var det så äntligen dags för det första passet i bassängen.

Blivande attackdykare fick i veckan göra det första passet i bassängen. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Säkerheten kring dykutbildningen är rigorös och utrustningen kontrolleras noga flera gånger.
Säkerheten kring dykutbildningen är rigorös och utrustningen kontrolleras noga flera gånger. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Medan dykeleverna gör sig i ordning cirklar instruktörerna under ytan likt hajar i väntan på sitt byte.
Medan dykeleverna gör sig i ordning cirklar instruktörerna under ytan likt hajar i väntan på sitt byte. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Säkerheten kring dykutbildningen är rigorös och utrustningen kontrolleras noga flera gånger. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Medan dykeleverna gör sig i ordning cirklar instruktörerna under ytan likt hajar i väntan på sitt byte. Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

– Jag ser verkligen fram emot den praktiska delen, båda jag och mina kamrater har verkligen längtat efter det här, sa en av soldaterna innan han försvann under ytan.

Innan soldaterna överhuvudtaget börjar mängdträning i bassäng och ute i det fria, är det oerhört viktigt att soldaterna lär känna sin utrustning både innan och utan. Det är också viktigt att förstå teorin bakom dykverksamheten.

Säkerheten kring dykutbildningen är rigorös, så därför är den teoretiska och praktiska dykutbildningen omfattande och inget som hastas igenom. Den praktiska dykdelen är cirka åtta veckor lång. De första dyken genomförs under lugna former i bassäng med bra sikt och behaglig temperatur i vattnet. Det viktiga är att de blivande dykarna ska bli bekväma med utrustningen och inte minst hitta rätt avvägning under ytan så att de inte flyter upp.

Efter att den lilla gruppen har hjälpt varandra på med utrustningen, kontrollerar de också sin dykkamrat så att allt ser bra ut. Gruppen anmäler sig klara till befälet, som i sin tur gör ytterligare en kontroll av utrustningen innan de får hoppa i vattnet. Väl i bassängen står eleverna på rad, gör en sista kontroll och kopplar ihop sig med en parlina. Under tiden som kontrollerna genomförs, simmar två instruktörer likt hajar i väntan på bytet under ytan. Deras uppgift är att ha kontroll på eleverna under dyket.

Även då soldaternas ansikten i huvudsak är täckta av cyklop och annan utrustning, glimtar ett och annat leende till i vattnet. Efterhand som dykeleverna blir mer varma i dykarkläderna, stegras svårighetsgraden på den praktiska delen. Vi kommer att följa eleverna under våren, så fortsättning följer.