Aspiranter i annorlunda roll

För att övningar ska bli så realistiska som möjligt måste någon spela motståndare. I Vintersols scenario finns milisgrupper och kriminella i det fiktiva landet Southland. De spelas under den här övningen av hemvärnssoldater ur Norrbottensgruppen, vakt- och insatssoldater från I 19 i Boden och Arvidsjaur, samt för första gången av elever som kommer från den nya aspirantutbildningen.

Johan Höglund, Uppsala och Johan Rundell, Borlänge, går aspirantutbildningen i Boden. Under Vintersol har de fått agera motståndare i striderna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Markus Jansson har siktet inställt på att bli stridspilot.
Markus Jansson har siktet inställt på att bli stridspilot. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Den multinationella styrkan tog sig på torsdagen över Luleå älv och gick till anfall mot I 19 och A 9 kasernområden.
Den multinationella styrkan tog sig på torsdagen över Luleå älv och gick till anfall mot I 19 och A 9 kasernområden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Major Greger Lundqvist, ansvarig för Aspirantutbildningen i Boden.
Major Greger Lundqvist, ansvarig för Aspirantutbildningen i Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Markus Jansson har siktet inställt på att bli stridspilot. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Den multinationella styrkan tog sig på torsdagen över Luleå älv och gick till anfall mot I 19 och A 9 kasernområden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Major Greger Lundqvist, ansvarig för Aspirantutbildningen i Boden. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Markus Jansson är en av de 26 elever som just nu går aspirantutbildningen i Boden. Markus siktar på att bli stridspilot, något som alltid varit en dröm för honom.
– Jag ville göra värnplikten men blev inte antagen på grund av en knäskada. Men nu blev jag antagen till den här utbildningen och det har hittills varit riktigt bra, säger han.

Motståndsgrupp

Markus och de andra aspiranterna har under veckan fått agera motståndare till den multinationella styrka som i Vintersols scenario befinner sig i det fiktiva landet Southland. Bland annat försvarade de den gamla hängbron i torsdags för att den internationella styrkan inte skulle kunna komma över Luleå älv.
– Det har varit hittills riktigt kul och jag ser verkligen fram emot dagens övningar, säger Markus Jansson.

Halvvägs genom utbildningen

Försvarsmaktens nya aspirantutbildning startades förra året och är nu inne på sitt andra år. Utbildningen består bland annat av 15 veckor grundläggande soldat- och sjömansutbildning, en befälkurs för ledarskap och en yrkeskurs på 13 veckor. Aspirantutbildningen genomförs i år på I 19 i Boden, på Lv 6 i Halmstad och på Sjöstridsskolan i Karlskrona.
– Årets utbildning påbörjades andra veckan i januari och pågår till i mitten på augusti. Så vi har kommit ungefär halvvägs, berättar major Greger Lundkvist, ansvarig för utbildningen i Garnison Nord. Eleverna i Boden har som inriktning att bli specialistofficer inom pansarförband, jägare, artilleri och CBRN. Även de som siktar på att bli flygtekniker eller stridspilot utbildas i Boden.

Målinriktade elever

Utbildningen, som är frivillig, är till för dem som inte har gjort värnplikten och vill satsa på en yrkesbana inom Försvarsmakten. Genom aspirantutbildningen får man de militära förkunskaper som behövs för att börja den grundläggande officersutbildningen.
– Medelåldern på våra elever i Boden är knappt 23 år och de är mycket positiva, målinriktade och villiga att lära sig. Det ställer också höga krav på oss som lärare vilket vi tycker är mycket inspirerande och utmanande, avslutar Greger Lundqvist.