Arméns jägarbataljon segrade i Kebnekaise Classic

Officerare ur Arméns jägarbataljon vann under helgen den 10-11 april den prestigefyllda tävlingen Kebnekaise Classic. En tävling i skidalpinism som kombinerar utförsåkning, längdskidåkning, orientering och alpin klättring.

Foto: Svenska turistföreningen.

Tävlingen är en två dagar lång skidalpin lagtävling som anordnas av Svenska turistföreningen. Den är med sin start och målgång vid Kebnekaise Fjällstation helt unik i sitt slag då den utförs i väglöst land med övernattning i snöbivack. Banan sträcker sig över Sveriges högsta toppar och flera glaciärer och har en total längd på 38 kilometer och 4900 höjdmeter.

Det vinnande laget från bataljonens bergspluton bestod av löjtnant Carl-Johan Olofsson och fänrik Johan Karlsson som trots att de drabbades av magsjuka lyckades ta hem segern. Laget hade tiden 11 timmar och 8 minuter, sex minuter före tvåan.

Årets tävling innehöll även en ny tävlingsgren, solosprint. En enskild tävling där varje deltagare tävlade i en kort och intensiv bana, först upp och ned för en fjällsluttning.

I den obligatoriska utrustningen ingår bland annat; första förband, ryggsäck, spade, pannlampa, liggunderlag och sovsäck. Dessutom bär deltagarna med sig godkänd klätterutrustning som bland mycket annat innehåller hjälm, stegjärn, yxa och firningsdon.