Spaningspluton går Vargen

Soldaterna kommer då och då med uppmuntrande ord till varandra men ibland hörs även en och en annan svordom. De fortsätter framåt mot nästa marschmål några kilometer bort trots att packningen på axlarna är tung och fötterna ömmar. Detta är en marsch de inte vill avbryta, detta är Vargmarschen.

Soldaterna kämpar på, det är flera mil kvar att gå. Foto: Jonas Hellstedt/Försvarsmakten
En av stationerna var springskytte, soldaterna sprang en sträcka för att sedan skjuta en serie, därefter började det om.
En av stationerna var springskytte, soldaterna sprang en sträcka för att sedan skjuta en serie, därefter började det om. Foto: Jonas Hellstedt/Försvarsmakten
En av stationerna var springskytte, soldaterna sprang en sträcka för att sedan skjuta en serie, därefter började det om. Foto: Jonas Hellstedt/Försvarsmakten

Vargen, som marschen kallas, är en strapatsövning där spaningssoldaternas uppgift är att gå minst fyra mil på 24 timmar. Namnet har övningen fått för att spaningssoldaten kan jämföra sig med detta graciösa djur som smyger sig fram i skogen, ensam eller i flock. På vägen ska de genomföra olika stationer där ”vargarnas” förmågor testas.  

Som spaningssoldat ska man smyga sig fram i terrängen, ibland ligga och observera i flera dagar, för att vara bataljonens ögon och öron innan de ska anfalla, framrycka eller försvara sig. Detta gör de i grupper om ca 6 man, men de har även tillgång till stridsfordon för att kunna ta sig fram snabbare. Utan spaning ingen aning är ett gammalt ordspråk vi lever efter, spanarna ger möjlighet att se vad fienden gör.

Från enskilda förmågor till en helhet

Det är nu soldaternas åttonde månad i de gröna kläderna och deras utbildning är snart klar för övningsserien. Detta innebär att vad som tidigare varit grupper och plutoner ska bli kompanier och slutligen hela förband där alla övar sina förmågor för att gemensamt lösa uppgifterna som ställs på dem. Redan i skrivande stund har soldaten klivit ut på sin första övning tillsammans med övriga kompaniet.

Spaningssoldaterna har nu så gott som alla medel för att kunna verka som spaningspluton och ska nu omsätta det i praktiken. Vargen är en sista kontroll på att deras uthållighet och en möjlighet att visa sina kunskaper för både sig själva och sina befäl. Märken som vargen är en bonus och ett tecken på att de klarat dessa tester.

Marschen går mot sitt slut

Det var 20 man som startade men redan i tidigt skede avbröt tyvärr fyra stycken av olika anledningar. Övriga 16 gick på, från punkt till punkt, genomförde de olika stationerna och tog sig slutligen i mål. Den sista sträckan hade de utöver sina packningar även haft tre stycken 20 liters dunkar på en bår att bära med sig.

När övningen var över och soldaterna äntligen fick lägga av sig packningarna var stämningen lättad, de hade klarat det. Självklart hade de ont och var slitna men de hade klarat vargen, marschen, stationerna, allt var över. Det som återstod var en avslutningsmiddag där det bjöds på rostbiff och potatisgratäng.