Snö blir till sand

Helikopterflottiljen övar i fjällmiljö under tre veckor med början nästa vecka. Basen kommer att vara i Abisko.–Det här är en av förberedelserna för kommande internationella insatser, säger Ulf Boman, chef för första helikopterskvadronen på Kallax i Luleå.

Snö kan jämföras med sand, något som är viktig träning för besättningarna som ska till Afghanistan. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Att jobba på en tillfällig basering kräver övning. Teknikern ska bland annat få maskinerna flygdugliga för det aktuella uppdraget – oavsett väder.
Att jobba på en tillfällig basering kräver övning. Teknikern ska bland annat få maskinerna flygdugliga för det aktuella uppdraget – oavsett väder. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Att jobba på en tillfällig basering kräver övning. Teknikern ska bland annat få maskinerna flygdugliga för det aktuella uppdraget – oavsett väder. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten

Den här fjällövningen är inget nytt för flottiljen, den har genomförts i många år. Då har målet varit att utveckla flygtjänst vintertid; träning i snö och högfjäll. Vilket till viss del är fallet även i år, fast nu finns det också andra syften. Snö kan med fördel jämföras med sand, och dessutom är höga berg en miljö som kan likställas med till exempel Afghanistan. 
–Här kan vi träna oss att flyga och navigera i referensfattig terräng och med begränsad sikt, berättar Ulf Boman.
Han påpekar också att arbetet med att utveckla förmågan att genomföra teknisk tjänst vid tillfälliga baseringar med liten infrastruktur är en viktig del av övningen.

Trånga dalgångar

Det kommer också att genomföras en mängd starter och landningar på höga toppar, trånga dalgångar, grytor och på fjällhyllor.
Flottiljen ska inom några veckor stödja insatsen i Adenviken, Operation Atalanta, med två helikopter 15. I april nästa år ska två helikopter 10B (Superpuma) till Afghanistan. Dessutom ska en enhet från flottiljen ingå i den nordiska stridsstyrkan, NBG 11.
–Jag ser det som en oerhört viktig övning för oss när jag vet vad vi har framför oss, säger Ulf Boman.
Cirka 140 personer från flottiljens tre skvadroner (Luleå, Linköping, Ronneby) deltar i fjällövningen. Och det är just Helikopter 10B och helikopter 15 kommer att verka i området under den här perioden.