Sjukvårdskedjan måste fungera

Efter en lunch med moderata företrädare i Skaraborg kom försvarsminister Sten Tolgfors i måndags eftermiddag på ett kort besök till Skövde garnison. – Våra soldater tar risker för att värna andra. Det är enormt viktigt att sjukvårdskedjan fungerar, sa försvarsministern efter att han fått se ett eldöverfall och omhändertagande av en skadad soldat.

– Det är extremt viktigt att sjukvårdskedjan fungerar, sa Försvarsminister Sten Tolgfors då han besökte Försvarsmakten i Skövde under måndagen. Foto: Eva Nilsson/Försvarsmakten
För att få bättre förståelse för verksamheten reser försvarsministern runt och besöker alla förband.  Regementschef Mats Ström förklarade vad som skulle ske under förevisningen.
För att få bättre förståelse för verksamheten reser försvarsministern runt och besöker alla förband. Regementschef Mats Ström förklarade vad som skulle ske under förevisningen. Foto: Eva Nilsson/Försvarsmakten
– Trängregementet är alltid insatta, sa regementschef Mats Ström då han överlämnade en sköld som minne av besöket.
– Trängregementet är alltid insatta, sa regementschef Mats Ström då han överlämnade en sköld som minne av besöket. Foto: Eva Nilsson/Försvarsmakten
För att få bättre förståelse för verksamheten reser försvarsministern runt och besöker alla förband. Regementschef Mats Ström förklarade vad som skulle ske under förevisningen. Foto: Eva Nilsson/Försvarsmakten
– Trängregementet är alltid insatta, sa regementschef Mats Ström då han överlämnade en sköld som minne av besöket. Foto: Eva Nilsson/Försvarsmakten

Försvarsmakten står inför en stor förändring då en ny försvarsorganisation träder i kraft den 1 juli. Drygt 4000 personer varje år förväntas göra en grundläggande militär utbildning för att Försvarsmakten ska klara personalförsörjningen till insatsförband, stående förband och Hemvärnet.
– Försvarsmakten kommer att bli Sveriges största ungdomsarbetsgivare, sa Tolgfors vid sitt besök i Skövde.

Eldöverfall med omhändertagande

Försvarsministerns besök inleddes med en kort introduktion av cheferna för Trängregementet, Skaraborgs regemente P 4, Markstridsskolan och Markverkstaden innan han fick ta plats i luckan till en stridsvagn 122. Ute på övningsfältet förevisades en konvojering, där Tolgfors själv åkte med i den militära ambulansen. Konvojen blev utsatt för ett eldöverfall och en soldat skadades. I militärambulans fördes den skadade till fältsjukhuset inne på Trängregementet, där han omhändertogs av sjukvårdspersonal med tillgång till den absolut senaste tekniken.

Förståelse för verksamheten

– Jag ser på förevisningen med stort allvar. Det är extremt viktigt att sjukvårdskedjan fungerar, sa Tolgfors efter förevisningen. Våra soldater tar risker för att värna andra och det är viktigt för mig att ha en förståelse för verksamheten och vad som händer när det sker en olycka.

Besöket avslutades med utbyte av förbandssköldar.
– Trängregementet är alltid insatta, glöm inte det, sa regementschefen Mats Ström då han överlämnade skölden.
– Ni gör oss insatta, svarade Tolgfors snabbt och tackade alla inblandade för ett givande besök.