Paymastermöte på Camp Victoria

Varje månad samlas KFOR:s länder till olika samverkansmöten för att planera, genomföra samt utvärdera gemensam verksamhet. Sist i händelsekedjan är Paymastermötet som avslutar alla aktiviteter med att reglera de ekonomiska förehavanden för enskilda eller KFOR-gemensamma aktiviteter.

Delar av den franska delegationen hälsas välkommen av Hans-Eric Birgersson. Foto: Bo Eriksson
De italienska och österrikiska representanterna stämmer av sina respektive upplupna kostnader.
De italienska och österrikiska representanterna stämmer av sina respektive upplupna kostnader. Foto: Bo Eriksson
Nybakade kanelbullar doftar och smakar förföriskt gott.
Nybakade kanelbullar doftar och smakar förföriskt gott. Foto: Bo Eriksson
En snabb ståfika är det som man hinner med i pauserna när man byter motpart.
En snabb ståfika är det som man hinner med i pauserna när man byter motpart. Foto: Bo Eriksson
De italienska och österrikiska representanterna stämmer av sina respektive upplupna kostnader. Foto: Bo Eriksson
Nybakade kanelbullar doftar och smakar förföriskt gott. Foto: Bo Eriksson
En snabb ståfika är det som man hinner med i pauserna när man byter motpart. Foto: Bo Eriksson

Den svenska kontingenten stod som värd för marsmötet, under ledning av den svenska ekonomichefen Hans-Eric Birgersson. 50 deltagare från 15 länder med ekonomichefer, ekonomihandläggare, kvartermästare, logistikchefer och andra nationella representanter fanns på plats. Vilka funktioner som kommer beror på vilka ärenden som skall avhandlas nationerna emellan.

Alla länder i KFOR har tillgång till alla länders camper och resurser för att äta, tanka fordon, få flyg-, eller fordonstransporter, sjukvård eller logi eller ta del av andra resurser. Flera svenskar bor och jobbar på andra nationers camper eller på KFOR:s högkvarter. Ingenting är gratis och varje land skall bära sina kostnader. Effektiviteten i det ömsesidiga resursutnyttjandet skapar ett komplext, korsvist fakturerande och reglerande av fakturor.

Raffinerat system

Därför finns paymastermötet dit KFOR-ländernas ekonomichefer kommer med fakturor, betalningsunderlag och verifikationer. Alla träffar alla i ett raffinerat system för att byta fakturor som respektive land har med sin motpart.
– Det är effektivt då vi kan gå igenom alla underlag, ställa kompletterande frågor kring fakturor samt rätta eventuella fel eller missförstånd och se till att det blir rätt nästa gång berättar Hans-Eric. I vissa fall regleras fakturorna direkt, snabbt och enkelt.

– Jag vill avsluta den 20:e insatsen med att Sverige stod som värd för paymastermötet och självklart passade jag på att visa upp Sverige, berättar ekonomichefen Hans-Eric Birgersson. Marknadsföringen av Sverige bestod av bildspel med kungahuset, naturbilder, arkitektur, industri samt forskning och utveckling med Nobelpriset som symbol. I bakgrunden doftade det från nybakade kanelbullar, lingonsockerkaka och kaffe. Självklart serverades det köttbullar med rårörda lingon och potatis till lunch.

Viktigt vara aktiv

Tidigare har den svenska kontingenten arrangerat flera KFOR-gemensamma konferenser för bland annat jurister, kontingentschefer, EOD-personal, (explosive ordnance disposal) samt press- och informationsofficerare. Avslutningsvis på den 20:e insatsen genomfördes Coy Commanders Conference för kompanichefer i Stridsgrupp Center.
– Det är viktigt att ta initiativ och vara en aktiv partner i KFOR:s interna och externa verksamhet samt att ta tillfället att marknadsföra Sverige och Försvarsmakten, säger Torkel Nordwall chef för den 20:e Kosovostyrkan.

Hans-Eric rekommenderar alla som vill utvecklas att söka och försöka att komma med i utlandsstyrkan. Om några veckor avslutar han sitt engagemang i Kosovo och återgår till jobbet som ekonomichef på Försvarsmaktens HR Centrum.
– Jag åker gärna ut igen med utlandsstyrkan och allra helst i en multinationell stab med ansvar för ekonomifrågor, avslutar Hans-Eric Birgersson.