På väg mot operation Atalanta

Många tårar fälldes på kajen när patrullfartyget HMS Carlskrona satte kurs mot de pirathärjade vattnen utanför Somalia och operation Atalanta. För både besättningsmedlemmar och de anhöriga väntar nu en lång tid ifrån varandra men samtidigt en viktig insats för säkerheten i operationsområdet.

HMS Carlskrona lämnar Sverige men visar svenska flaggan på världshaven. Foto: Försvarsmakten
En sista vink till avsked.
En sista vink till avsked. Foto: Försvarsmakten
Från isiga vatten till tropisk värme i operationsområdet.
Från isiga vatten till tropisk värme i operationsområdet. Foto: Försvarsmakten
Korvetten Stockholm som deltog i den tidigare insatsen ME01 eskorterade fartyget ut.
Korvetten Stockholm som deltog i den tidigare insatsen ME01 eskorterade fartyget ut. Foto: Försvarsmakten
En sista vink till avsked. Foto: Försvarsmakten
Från isiga vatten till tropisk värme i operationsområdet. Foto: Försvarsmakten
Korvetten Stockholm som deltog i den tidigare insatsen ME01 eskorterade fartyget ut. Foto: Försvarsmakten

I minusgrader men i ett strålande solsken kastade fartyget loss till musik av Marinens musikkår och eskorterad av en helikopter 15, den typ som ska finnas ombord under operationen. Korvetten HMS Stockholm, som var en del av den föregående svenska insatsen ME01, följde också med en bit och skickade lyckönskningar.

På plats för att önska lycka till fanns bland annat den spanska konteramiralen Bartolomé Bauzá från operativa EU-högkvarteret i London, Marininspektör Anders Grenstad och chefen för styrkehögkvarteret Jan Thörnqvist.

Nu väntar tre veckors förflyttning till området, en tid fylld av utbildning och träning. Insatsen i området påbörjas den 14 april. HMS Carlskrona kommer att ingå i Operation Atalanta som är EU:s första marina insats. Uppdraget är att skydda FN:s livsmedelsprograms (WFP) och Afrikanska unionens hjälpsändningar till Somalia och sjöfarten utanför Somalias kust mot pirathotet. Man ska också övervaka fiskeaktiviteterna utanför Somalias kust.

Under de fyra första månaderna kommer ett svensklett styrkehögkvarter (FHQ, Force Head Quarters) ombord som leder EU:s fartyg i området. Insatsen kommer att förlängas med ytterligare två månader under hösten 2010. Fartyget beräknas återkomma till hemmahamnen under första halvan av december.