På väg mot NBG

Sverige ska sätta upp en stridsgrupp, Nordic Battlegroup 11, som en del av EU:s krishanteringsförmåga. Rekryteringen av soldater pågår och nu sker uttagning av vilka som ska ingå i de kompanier som är delar av Sveriges bidrag. En av dem som sökt och förmodligen kommer att anställas som soldat i styrkan är Neo.

Neo Nilsson, en av de sökande till NBG 11 Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Neo Nilsson, en 27-årig kille från Jönköping, vet vad det är han ger sig in i.
– Jag har arbetat som soldat i snart tre år och ser det som en bra erfarenhet att ha med sig i bagaget. Att kanske få uppleva ett äventyr samtidigt som du hjälper någon som verkligen behöver din hjälp, berättar Neo. 

Nordic Battlegroup, NBG, är inget nytt för Neo. Redan förra gången som Sverige satte upp en stridsgrupp sökte han och fick anställning. Den gången blev de inte insatta och att det kan bli samma sak denna gång ser inte Neo som något konstigt.
– Vi löste vår uppgift då genom att stå i beredskap och även denna gång är det beredskap som är uppgiften.

Efter beredskapstiden med NBG gjorde Neo ett halvårs utlandstjänst med KS19 i Kosovo. Han kom hem strax före jul och efter några veckors semester är han tillbaka på regementet. 
– Jag trivs väldigt bra med arbetet i Försvarsmakten. Det är bra människor, och arbetsuppgifterna är omväxlande. Det som kunde ha varit bättre är väl lönen, säger Neo som nu är anställd som instruktör på Wilska kompani, ett av de två kompanier som P 4 ska bidra med till NBG 11. 

Neo vill gärna få möjlighet att åka iväg på utlandstjänstgöring igen, det känns bra att få företräda Sverige och göra en insats för något man tror på. Att det finns risker är han medveten om. Militära insatser görs i områden som är förknippat med risker.
– Att ha förtroende för sin ledning är A och O inför alla kommande insatser, vare sig det är att stå i beredskap eller vara aktiv i ett missionsområde. Enligt mina erfarenheter känner jag ett stort stöd både ifrån Försvarsmakten och hemifrån vilket är en viktig punkt innan man beger sig iväg på insatts med sina kollegor.

Något som Neo tycker kan och borde förbättras är stödet för dem som är hemma. Det är inte bara männen och kvinnorna som åker iväg på insats som kan ha det tufft utan även de nära och kära här hemma.

Mellan sin tid som värnpliktig på Lv 6 och anställningen i första Nordic Battlegroup har Neo hunnit både studera och arbeta civilt. Vad det blir i framtiden, när beredskapstiden är slut, har han inte bestämt sig för. Kanske blir det ett arbete i det civila, kanske söker han något nytt arbete i Försvarsmakten.