På en minut ändrades allt

Personal ur Nordic Battlegroup befinner sig den här veckan i Nairobi i Kenya för att genomföra del två av NBG:s Afrikaträning. Syftet med resan är att fördjupa sina kunskaper i vilka utmaningar som väntar vid en eventuell insats i Afrika.

Chefen för Logistikbataljonen Niclas Wetterberg och veterinären på (F)HQ Torkel Ekman försöker lugna en grupp uppretade unga män under en övning i Kenya. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
En inte särskild allvarlig olycka förändrade en helt normalt trafikerad väg till ett kaos.
En inte särskild allvarlig olycka förändrade en helt normalt trafikerad väg till ett kaos. Foto: Johan Tideskog/Försvarsmakten
Kimmo Ruotsalainen från Core Battalion och Jonas Rick från Logistikbataljonen har uppskattat kursen i Kenya.
Kimmo Ruotsalainen från Core Battalion och Jonas Rick från Logistikbataljonen har uppskattat kursen i Kenya. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten
En inte särskild allvarlig olycka förändrade en helt normalt trafikerad väg till ett kaos. Foto: Johan Tideskog/Försvarsmakten
Kimmo Ruotsalainen från Core Battalion och Jonas Rick från Logistikbataljonen har uppskattat kursen i Kenya. Foto: Jesper Tengroth/Försvarsmakten

– Egentligen började ju vår utbildning redan i Enköping i förra veckan när vi fick ta del av många intressanta föreläsningar, säger Force Commander, brigadgeneral Stefan Andersson.

I Enköping deltog ungefär 120 personer från i stort sett alla delar av Nordic Battlegroup. Till Kenya har ett fyrtiotal officerare från de fem deltagande länderna fått följa med. Kursen, som godkänts av den svenska regeringen, genomförs på Peace Support Training Center (PSTC) strax utanför Kenyas huvudstad Nairobi. PSTC är den kenyanska motsvarigheten till Swedint och här genomförs en mängd utbildningar för personal som på olika sätt ska ut i internationell tjänst.

Berättelse från vardagen

Första delen av veckan har varit mera teoretisk inriktad med olika föreläsningar om till exempel barn- och genderfrågor, om den Afrikanska Unionens egna fredsbevarande snabbinsatsstyrkor och hur afrikanerna själva ser på de konflikter och problem som finns på den enorma kontinenten.

Men den föreläsning som berörde deltagarna mest var faktiskt en helt improviserad sådan.
– Det var när Joyce Olangó-Agoro, en kvinna som jobbar på PSTC kom och berättade om sitt liv som trebarnsmamma här i Kenya. Frågorna om det vardagliga livet från oss som lyssnade ville aldrig ta slut, berättar en av kursdeltagarna, kapten Jonas Rick, som ingår i Logistikbataljonen.

Förarnas skicklighet avgörande

Veckans andra del har varit mer praktisk. Under onsdagen var exempelvis deltagarna ute och rullade på vägarna i och utanför Nairobi för att bilda sig en uppfattning om trafikläget och standarden på vägnätet både i staden och på landsbygden.

Plötsligt inträffade en trafikolycka en bit framför de svenska fordonen.
– Det var ingen allvarlig olycka men på en minut förändrades allt, säger Jonas Rick. Folk försökte ta sig förbi olycksplatsen genom att köra på vägrenen, i diket, och i skogen och det blev totalt kaos under nära en timmes tid. Jag har varit i både Kosovo och Afghanistan men aldrig upplevt något liknande. Det är bara konstatera att våra förares skicklighet kommer att vara direkt avgörande om vi ska klara av att genomföra transporter i en sådan här miljö.

Och aha-upplevelser av det här slaget är bra menar Kimmo Ruotsalainen som är ställföreträdande chef för det finska skyttekompani som ingår i Core Battalion.
– Nu vet vi, i varje fall delvis, vad som förväntas av oss om vi blir insatta i Afrika.

Sent på fredagskvällen kommer kursdeltagarna att vända norrut igen. Väl hemma börjar arbetet med att sprida de nya kunskaperna till övriga som ingår i Nordic Battlegroup.
– Det här är en komplex kontinent, inte minst klimatmässigt, säger Stefan Andersson.

Kunskap, förtänksamhet och omvårdad av trupp är tre nyckelord som han lyfter fram i det här sammanhanget.
– Det är jätteviktigt att chefer på alla nivåer har klart för sig innebörden och effekterna som våra planer och beslut får för våra soldater. Det gäller att kunna vidmakthålla stridvärdet. Men min fasta övertygelse är att om man klarar det i ett extremt klimat som till exempel Afrika klarar man det överallt, säger Stefan Andersson