Nyfiken på Försvarsmakten

– Vi har övning i området och då passar vi på att möta göteborgarna och presentera oss och svara på deras frågor, säger Michael Claesson när han kommer till Lindholmen i Göteborg där Försvarsmaktens rekryteringsbuss står uppställd. Michael Claesson är ansvarig för den övning som nu förflyttas från Lidköpingstrakten till Göteborgsområdet.

Under torsdagen var det framför allt ungdomar som kom och ställde frågor. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
– Det känns bra, åtminstone så här en kort stund, sa Carina Mathiasson när hon med hjälp från Christer Flor provade stridsutrustningen.
– Det känns bra, åtminstone så här en kort stund, sa Carina Mathiasson när hon med hjälp från Christer Flor provade stridsutrustningen. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Camilla Ednersson, ansvarig för verksamheten på Lindholmen och Michael Claesson övningsledare.
Camilla Ednersson, ansvarig för verksamheten på Lindholmen och Michael Claesson övningsledare. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
– Det känns bra, åtminstone så här en kort stund, sa Carina Mathiasson när hon med hjälp från Christer Flor provade stridsutrustningen. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Camilla Ednersson, ansvarig för verksamheten på Lindholmen och Michael Claesson övningsledare. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Nere vid piren på Lindholmen har Försvarsmakten satt upp tält, rekryteringsbuss och container som är fyllda med information till intresserade. På plats finns personal från P 4, Trängregementet, Helikopterflottiljen, F 7, Luftstridsskolan, Livgardet och Markstridsskolan. De visar filmer, utrustning, luftstridsledningssystem och kan också svara på de flesta frågor som besökarna har om Försvarsmakten.

Flera av dem som stannar till och ställer frågor är ungdomar som har varit och mönstrat men inte blivit inkallade. Nu när värnplikten försvinner vid halvårsskiftet är de intresserade av att få veta hur de nu ska göra för att ”komma med”.
– Det vore kul att göra någon form av utbildning, det är säkert utvecklande, säger några av ungdomarna som tittar förbi.

Det är inte enbart frågor om den försvinnande värnplikten som ställs, många förhör sig om hur det fungerar vid utlandstjänstgöring och en del är intresserade av vilka typer av arbeten det finns för dem med civila utbildningar. En del av besökarna vill bara ha allmän information om Försvarsmakten, som Carina Mathiasson, samhällskunskapslärare på Tekniska gymnasiet som tittade in och pratade med personalen en stund.

Om någon missade chansen att få ställa frågor under torsdagen så kommer en ny chans på lördag. Då finns vi i Försvarsmakten inne vid Bältesspännarparken mellan klockan 10 och 16 för att presentera oss och vår verksamhet.