Logistiker skjuter skarpt

Under två vintriga veckor har Logistikkompaniet vid 1. Logistikbataljonen visat att de inte bara kan sköta logistik – de kan också försvara sina transporter och sin verksamhet mot en eventuell motståndare.

För Logistikkompaniets soldater är det viktigt att kunna försvara sina transporter. Foto: Per Magnusson/TrängR/Försvarsmakten
Svårighetsgraden ökade successivt under övningen.
Svårighetsgraden ökade successivt under övningen. Foto: Per Magnusson/TrängR/Försvarsmakten
Soldaterna avslutade veckorna många erfarenheter rikare.
Soldaterna avslutade veckorna många erfarenheter rikare. Foto: Per Magnusson/TrängR/Försvarsmakten
Svårighetsgraden ökade successivt under övningen. Foto: Per Magnusson/TrängR/Försvarsmakten
Soldaterna avslutade veckorna många erfarenheter rikare. Foto: Per Magnusson/TrängR/Försvarsmakten

Soldaterna startade stridsskjutningarna på Skövde skjutfält för fyra veckor sedan. De övade allt från den enskilde soldatens förmåga att använda sitt vapen utanför fordonet till att skjuta välriktad eld inifrån fordon.

– Vi övar på detta för att kunna agera om en motståndare skjuter mot våra transporter, förklarar kapten Per Magnusson, som varit en av de ansvariga för övningen.

Efter den inledande övningen på Skövde skjutfält, fortsatte utbildningen i Värmland. På Villingsbergs skjutfält ökade svårighetsgraden för att öva de värnpliktiga cheferna. Soldaterna och gruppcheferna fick lära sig att lösa situationer där motståndaren påverkade dem från sidan, framifrån med avspärrad väg samt hur man agerar då en av lastbilarna slås ut av den fientliga elden.

– Det är en komplex situation för gruppchefen där han eller hon måste leda understödseld och stridsbogsering av det skadade fordonet och rapportera till högre chef samt hålla koll på hela sin transportgrupp, säger kapten Magnusson.

Veckorna har varit givande för kompaniets soldater och många erfarenheter har gjorts.
– Framför allt så har alla soldaterna nu verkligen förstått att det inte räcker bara med att kunna leverera drivmedel, köra lastbil eller lasta ammunition. Om man inte är en bra soldat som kan hantera olika stridssituationer, så kommer inte varorna fram till dem som behöver dem, avslutar Magnusson.