KS21 färdigutbildade vid Livgardet

De första soldaterna vid KS21 ryckte in redan i mitten av november förra året och nu, otaliga veckor senare, ska utbildningen sättas på prov med tjänstgöring i Kosovo.

Förbandet patrullerar på slutövningen och pratar med figuranter. Foto: Evelina Bomark/Förvarsmakten
Lena Persson Herlitz, kontingentschef KS21.
Lena Persson Herlitz, kontingentschef KS21. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten
Lena Persson Herlitz, kontingentschef KS21. Foto: Evelina Bomark/Försvarsmakten

De första i förbandet som ryckte in kom till Livgardet i mitten av november. När  rotation nu närmar sig har vissa befattningshavare tillbringat nästan 20 veckor på Livgardet – mer än en halv mission. Förbandet har utbildats på en mängd olika platser över hela Sverige, till exempel i Skövde, Eksjö, Halmstad och Göteborg samt givetvis på Livgardet. Ansvariga för planering och genomförande av utbildningen har IntUtbE vid Livgardet varit.

– IntUtbE ska ha eloge för det har varit en väldigt lärande atmosfär. Utbildningen har på det stora hela varit bra. Det har varit en hel del luft, både på gott och ont. Det har varit så varierande utbildningsståndpunkt och då är det bra med tid för reflektion. Men jag är väldigt nöjd med utbildningen, särskilt samverkansutbildningen, säger Krister Hedrén, assistent på Liaison and Monitoring Team, LMT.

Utbildningen knöts samman i slutövningen

Utbildningen har bedrivits i 110 stycken olika utbildningsspår där bland annat samtalsövningar, stridsövningar, befälsutbildning, insats mot folkmassa, sjukvårdsutbildning och mycket, mycket mer har ingått. I förra veckan genomförde förbandet slutövning, där allt som övats under utbildningen övades i ett större sammanhang.

Bra känsla inför rotation syd

I veckan som gått har även de första ur förbandet roterat ner till Kosovo. All den utbildning som bedrivits sen i höstas ska nu omsättas till skarp tjänst på plats.

– Utbildningen har varit omfattande och bidragit till att förbättra vår förmåga och lagkänsla vid förbandet. Jag är övertygad om att vi kommer att lösa våra uppgifter i Kosovo på ett mycket bra sätt, säger Lena Persson Herlitz, kontingentschef KS21.
Krister Hedrén tror precis som Lena att förbandet är redo för insatsen.
– Jag ser fram emot insatsen. Det är öppet på kontingenten, det är ingen skiktbildning mellan befäl och övriga eller mellan enheterna, säger han.