Kosovopolisen tar över bevakning

Uppbyggnaden av Kosovos samhällsstruktur tog ett stort symboliskt steg den 18 mars, när KFOR (Kosovo Force) lämnade över ansvaret för bevakningen av ett viktigt historiskt monument till Kosovos polismyndighet.

Björn Ek från det svenska samverkansteamet kollar läget runt monumentet i Gazimestan – överlämningen verkar följa planen och allt ser lugnt ut. Foto: Selma Sedelius

Monumentet i Gazimestan är rest till minne av slaget vid Kosovo Polje (Trastfälten) 1389. Hittills har monumentet bevakats av soldater från KFOR för att förhindra att platsen attackeras eller vandaliseras, på samma sätt som andra viktiga kulturhistoriska eller religiösa platser. Ett exempel är det serbiska klostret i Gracanica där svenska soldater ansvarar för bevakning dygnet runt.

– Det är en viktig milstolpe att KFOR nu lämnar över ansvaret till Kosovos polismyndighet, säger den svenska kontingentens chef Torkel Nordwall. Men KFOR står självklart berett att stödja om det behövs.

Koll på läget

Så kommer också KFOR även framöver att övervaka säkerheten i området runt monumentet genom patruller och luftövervakning, som en del av sitt åtagande i Kosovo. På själva dagen för överlämningsceremonin är Björn Ek och Josefine Andersson från det svenska samverkansteamet (LMT – Liasion and Monitoring Team) ute på en vanlig runda i närheten. När de passerar en höjd några hundra meter bort från monumentet stannar de till och kollar läget.

– Där ser ut att vara ett tiotal personer just nu, framför allt serbiska journalister med TV-kameror, konstaterar Björn Ek från utkikspunkten. Allt verkar lugnt och stillsamt.

Övat för överlämningen

KFOR har övat på att hantera upplopp och oroligheter runt monumentet under hela året, och sedan har KFOR övat med Kosovos polis, allt för att veta att alla inblandade kan hantera även det värsta scenariot, om det skulle hända. Men just nu finns inget som tyder på att läget skulle bli oroligare.