Historisk gränsövergång

För första gången i modern tid rullade under tisdagen utländska pansarförband in över gränsen till Sverige. – Vi ser det här som en utveckling av försvarssamarbetet i allmänhet och övningen i synnerhet, sa brigadgeneral Ole Sverre Asak, säkerhetsansvarig i den norska övningsledningen, under presskonferensen vid tullstationen i Riksgränsen.

En historisk gränsövergång under övningen Cold Response, utländska pansarförband rullar in i Sverige. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Brigadgeneral Ole Sverre Asak och överste Olof Granander svarade på frågor från media.
Brigadgeneral Ole Sverre Asak och överste Olof Granander svarade på frågor från media. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Förbanden på väg in i Sverige för de avslutande striderna under Cold Response 2010.
Förbanden på väg in i Sverige för de avslutande striderna under Cold Response 2010. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Värnpliktige gruppchefen Rafal Persson intervjuas här av Sveriges Radio.
Värnpliktige gruppchefen Rafal Persson intervjuas här av Sveriges Radio. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Brigadgeneral Ole Sverre Asak och överste Olof Granander svarade på frågor från media. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Förbanden på väg in i Sverige för de avslutande striderna under Cold Response 2010. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Värnpliktige gruppchefen Rafal Persson intervjuas här av Sveriges Radio. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

På tisdagen inleddes det avslutande dygnet i övningen. De förband som i scenariot utgör Eastlands styrkor och som tidigare har invaderade Northland började under morgonen sakta dra sig tillbaka mot den fiktiva gränsen i linje med Abisko. Och strax efter 14.00 rullade de första stridsvagnarna in över gränsen till Sverige.
– Vi har tidigare samövat i svenskt luftrum och i svenska vatten, så det känns som en naturlig del av försvarssamarbetet att vi nu även övar på svensk mark, fortsatte brigadgeneral Asak.

Liknande förhållanden

– Tanken med att öva tillsammans är just att stärka förmågan att ingå i en multinationell styrka och att genomföra operationer under svåra förhållanden. Det finns flera likheter med den här miljön och Afghanistan. Det är en multinationell miljö, det är extrema förhållanden och långa skjutavstånd på grund av den öppna terrängen. Övningar av det här slaget är mycket bra förberedelser för kommande insatser, som till exempel i Afghanistan, sa chefen för den svenska kontingenten, överste Olof Granander.

Kallt men lärorikt

Under eftermiddagen fortsatte Northlands multinationella brigad att ta terrängen längs E 10 och vidare fram mot gränsen till Sverige. De svenska och norska soldaterna i den sammansatta försvarande bataljonsstridsgruppen gjorde dock sitt yttersta för att sätta stopp för brigadens framfart.
– Vi har stått här i snart två dygn så vi är lite less på att vänta men å andra sidan är vi väldigt taggade. Förutom att vi har fått vänta har övningen varit riktigt bra, vi har lärt oss väldigt mycket. Dessutom har det visat sig hur viktigt det är att ha en gedigen vinterutbildning för det har varit en väldigt kall övning, sa Rafal Persson, gruppchef på skyttekompaniet från I 19, innan han skyndade tillbaka till sina kamrater för att fortsätta striderna.