Flygvapnet snöröjde i Västerås

I slutet av förra veckan ryckte flygvapnet ut för att hjälpa till med snöröjning på bangården i Västerås. Personal och inte minst snöslungor från Luftstridsskolan skottade tills spåren åter var framkomliga.

Det är noga med rätt vinkel på snön så att den inte kommer i kontakt med kraftledningarna ovanför. Foto: Bo Granvik/Försvarsmakten
Flygvapnets snöslunga fungerar även på bangården.
Flygvapnets snöslunga fungerar även på bangården. Foto: Bo Granvik/Försvarsmakten
Flygvapnets snöslunga fungerar även på bangården. Foto: Bo Granvik/Försvarsmakten

På Luftstridsskolan, som bland annat har hand om Uppsala/Ärna flygplats, är förmågan att röja bort snö en mycket viktig verksamhet under vinterhalvåret. Personalen förfogar över stor kunskap och lång erfarenhet och inte minst en gedigen maskinpark för ändamålet.

När det blir särskilt ansträngt läge i det civila samhället står Försvarsmaktens resurser till förfogande att kunna hjälpa till även där. Så skedde från torsdag till fredag då en grupp fälthållare från Luftstridsskolan med hjälp av snöslunga och så kallad frontsop har röjt snö på Västerås bangård. Till vardags arbetar fälthållarna med att hålla start och landningsbanor på flygplatsen i bra skick.

Arbetet är avsevärt annorlunda jämfört med att röja snö från den raka och plana yta som start- och landningsbanorna utgör. Nu körde man på järnvägsspåren, där man bland annat måste ta hänsyn till kraftledningar och andra hinder. I fredags kväll var man klara.
– Det var jättekul att få komma ut och prova nåt annat. Vi var väldigt välkomna, säger Bosse Granvik, fälthållningsledare vid Luftstridsskolan. Att hålla reda på passerande tåg och 16 00 volt i ledningarna ovanför har varit lite annorlunda.