Firande av det nya året

I världens olika länder, kulturer och religioner finns ett antal olika kalendrar, och firandet av nyår är viktigt inte bara för de troende. Ofta har man stora festivaler som pågår under flera dagar, före och efter själva nyåret.  Just nu pågår nyårsfirandet i Mazar-e-Sharif som kallas Nouruz.

Hamid Hamidullah Arman, afghansk mediakoordinator vid den svenska campen. Foto: Försvarsmakten/Stefan Bokvist
Den blå moskén i Mazar-e-Sharif i Balkhprovinsen i Afghanistan anses vara en av de shiamuslimska viktigaste helgedomarna.
Den blå moskén i Mazar-e-Sharif i Balkhprovinsen i Afghanistan anses vara en av de shiamuslimska viktigaste helgedomarna. Foto: Försvarsmakten/Henrik Eskilsson
Den blå moskén i Mazar-e-Sharif i Balkhprovinsen i Afghanistan anses vara en av de shiamuslimska viktigaste helgedomarna. Foto: Försvarsmakten/Henrik Eskilsson

Nouruz firas för att välkomna våren och betyder, ny dag. Den infaller den 20 mars, 21 mars eller 22 mars, beroende på solens position över horisonten.

I Mazar-e-Sharif märks det tydligast på alla människor och bilar som fyllt stadens gator och torg. Det pratats om att 100 000 afghaner har kommit hit. Deras mål är att besöka den Blå moskén och delta i firandet av det nya året.
- Nouruz firas som en festival här i Mazar-e-Sharif. Det hela startar med att flaggan hissas på området vid den Blå moskén. I hela 40 dagar pågår firandet. Första dagarna är intensivast, folk klär upp sig och firar på olika sätt tillsammans med vänner och bekanta. Människor träffas och man anordnar olika tillställningar samtidigt som olika sportevenemang och uppträdande pågår. Firandet avslutas med halning av flaggan, säger Hamidullah Arman, afghansk mediakoordinator vid den svenska campen.

Under den första delen av nyårsfirandet har det svenska förbandet FS 18 till uppgift att hjälpa det afghanska folket, polisen och armen om det behövs, samtidigt som man står i beredskap om något skulle hända.