Examen för nya helikopterpiloter

– Det är helt fantastiskt att få vara med om det här! Stoltheten lyser om mormor Nancy Ekberg vars dotterson Kenny Meijer på onsdagen utexaminerades som officer och helikopterpilot vid en ceremoni på Flygskolan i Linköping.

På onsdagen fick elva nyblivna helikopterpiloter sina vingar. Foto: Ulrika Kagg/ Luftstridsskolan/Försvarsmakten
Nancy Ekberg var mycket glad över att träffa dottersonen Kenny Meijer på hans examensdag.
Nancy Ekberg var mycket glad över att träffa dottersonen Kenny Meijer på hans examensdag. Foto: Ulrika Kagg/ Luftstridsskolan/Försvarsmakten
Överste Johan René från Försvarshögskolan räckte över bevisen på att de som även var nyblivna officerare gått en akademisk utbildning.
Överste Johan René från Försvarshögskolan räckte över bevisen på att de som även var nyblivna officerare gått en akademisk utbildning. Foto: Ulrika Kagg/ Luftstridsskolan/Försvarsmakten
– Det känns som lite av en befrielsedag men samtidigt väldigt roligt, tyckte Josefin Eklöv som var med i Tyskland under nio månader medan sambon Marcus Löfqvist utbildade sig. Dottern Elin instämde högljutt, nu kommer pappa att vara hemma lite mer.
– Det känns som lite av en befrielsedag men samtidigt väldigt roligt, tyckte Josefin Eklöv som var med i Tyskland under nio månader medan sambon Marcus Löfqvist utbildade sig. Dottern Elin instämde högljutt, nu kommer pappa att vara hemma lite mer. Foto: Ulrika Kagg/ Luftstridsskolan/Försvarsmakten
Nancy Ekberg var mycket glad över att träffa dottersonen Kenny Meijer på hans examensdag. Foto: Ulrika Kagg/ Luftstridsskolan/Försvarsmakten
Överste Johan René från Försvarshögskolan räckte över bevisen på att de som även var nyblivna officerare gått en akademisk utbildning. Foto: Ulrika Kagg/ Luftstridsskolan/Försvarsmakten
– Det känns som lite av en befrielsedag men samtidigt väldigt roligt, tyckte Josefin Eklöv som var med i Tyskland under nio månader medan sambon Marcus Löfqvist utbildade sig. Dottern Elin instämde högljutt, nu kommer pappa att vara hemma lite mer. Foto: Ulrika Kagg/ Luftstridsskolan/Försvarsmakten

Mormor Nancy har rest långt för att vara med Kenny på hans examensdag. Redan på tisdagen åkte hon tillsammans med övriga i familjen upp till Linköping från Malmö.
– När de hade avslutning i Tyskland var det för långt att åka, men idag kunde jag vara med. Det har varit så roligt att följa Kenny genom livet, säger hon.

De två kullar helikopterpiloter, totalt elva personer, som den här dagen får sina vingar att sätta på uniformen, har gått sin grundläggande helikopterutbildning vid tyska arméns flygskola i Bückeburg i norra Tyskland. I 15 månader har de långpendlat för att lära sig grunderna i helikopterflygning. Därefter har de fortsatt sin utbildning i Sverige och bland annat lärt sig svensk taktik och stridsteknik.

Det kommer också att bli aktuellt med tjänstgöring utomlands för de nyblivna officerarna, det är numera obligatoriskt. Frågan är högaktuell eftersom svenska helikoptrar kommer att delta i EU:s insats i Adenviken om bara några veckor. Fast för de nyexaminerade piloterna kommer utlandstjänsten att dröja ytterligare ett par år. De behöver tid att göra färdigt sin utbildning och skaffa sig praktisk erfarenhet. Och det gläder några av de anhöriga.
– Jag vill inte att Kenny ska åka till Afghanistan och att det ska hända nåt, säger mamma Christel Meijer. Men samtidigt vill jag ju ge rätt stöd till honom - även om jag är orolig, tillägger hon.

Akademisk utbildning

Av de elva helikopterpiloter som nu examineras var tre officerare sedan tidigare och åtta nyblivna officerare som samtidigt utnämndes till fänrik.
– Det är med stor stolthet som Försvarshögskolan tilldelar er era examensbevis. Ni tillhör den kull som tagit svenska historiens första akademiska officersexamen, sa överste Johan René programchef för officersprogrammet vid Försvarshögskolan.

Nancy Ekberg var långt ifrån den enda anhöriga som slutit upp denna kyliga och lite blåsiga dag. I åskådarskaran fanns stolta föräldrar, mor- och farföräldrar, flickvänner, barn och kamrater. Själva examensceremonin ramades högtidligt in av Livgardets Dragonmusikkår, som bland annat spelade Svensk Flygarmarsch dagen till ära. Och när vingarna, samt i åtta fall nya gradbeteckningar, delades ut smattrade kamerablixtarna. Efter ceremonin utbröt ett stort kramkalas.

Och visst var huvudpersonerna själva nöjda också.
– Det här är verkligen en efterlängtad dag, säger Christian Lehnert, som både fick sin officersexamen och sina helikoptervingar. Nu ska jag lära mig flyga helikopter 10, det ser jag verkligen fram emot.

Efter examen anställs de nyblivna helikopterpiloterna av Helikopterflottiljen och blir placerade antingen i Ronneby eller i Linköping. Där kommer de att fortsätta sin utbildning genom att lära sig flyga antingen helikopter 10 eller helikopter 15.