Erik kan bli en duktig ryttare på dragonbataljon

Sergeant Erik Vahlquist står utanför en av boxarna på kavallerikasern och småpratar med Oktav. Oktav är ett nio år gammalt svenskt halvblod med en stark egen vilja. En respektingivande häst som mäter 168 centimeter i mankhöjd och väger 681 kilo. Erik ser ut att trivas i stallet, man kan inte tro att han fått arbeta hårt med sig själv för att komma till den punkt där han befinner sig nu.  – Jag har aldrig varit så rädd som när jag första gången skulle gå in till Oktav, berättar Erik. Efter tre veckor har jag lärt mig att läsa hur Oktav vill bli bemött och när han är sadlad är han hur snäll som helst.

En ömsesidig respekt växer fram mellan Oktav och Erik. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Erik Vahlquist (mitten), och hans kollegor Almqvist på Luger till vänster och Mellberg på Salvador till höger, börjar få en känsla för hur man sitter avslappnat till häst.
Erik Vahlquist (mitten), och hans kollegor Almqvist på Luger till vänster och Mellberg på Salvador till höger, börjar få en känsla för hur man sitter avslappnat till häst. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Känsla för hästens allmäntillstånd och koll på skorna ingår i hästtjänsten på dragonbataljon
Känsla för hästens allmäntillstånd och koll på skorna ingår i hästtjänsten på dragonbataljon Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Erik Vahlquist (mitten), och hans kollegor Almqvist på Luger till vänster och Mellberg på Salvador till höger, börjar få en känsla för hur man sitter avslappnat till häst. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten
Känsla för hästens allmäntillstånd och koll på skorna ingår i hästtjänsten på dragonbataljon Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Erik har tidigare arbetat bland annat på ungdomshem, som ordningsvakt och som soldat både i Kosovo och i Afghanistan. Det var under tjänstgöringen i Afghanistan som han insåg att han ville fortsätta arbeta inom Försvarsmakten. Efter en officersutbildning har han nu kommit till Livgardets dragonbataljon, som svarar för säkerhetstjänst, militärpolistjänst och beriden garnisonstjänst. Erik är ett av fem nya befäl på dragonbataljon som går en fyra veckor lång ridutbildning. Han är anställd som säkerhetsförbandsofficer, men ska även kunna hantera hästtjänst och militärpolistjänst. Befälen på dragonbataljon ska vara multikompetenta och därför står Erik mitt i den utmaning, som en ridutbildning innebär för en nybörjare. Som nytt befäl ska han lära sig så mycket som möjligt om hästskötsel och ridning under de fyra veckorna. Målet är att han och hans kurskamrater ska klara beriden högvaktstjänst.

– Ridutbildningen har en snabb stegringskurva, säger Erik. Men det är utvecklande att arbeta hårt och att lära sig hantera hästar. Det är kul när det fungerar. Och jag har gett mig den på att jag ska klara det här.

Idag rider Erik tillsammans med sina befälskamrater och ett 20-tal värnpliktiga, som också har ridutbildning. De ska träna högvaktsridning, vilket innebär att de rider i formationer. Ingen blir proffsryttare på fyra veckor, eller ens under en värnpliktsutbildning. Den som någon gång har försökt vet att det är komplicerat att lära sig rida. Den som rider högvakt ska dessutom styra hästen med kandar, som innebär att man har fyra tyglar som man styr med en hand (istället för det normala som är att ha en tygel i vardera hand). I den andra handen har man en sabel. Man ska lotsa hästen genom stockholmstrafiken och man ska se representativ ut. Erik är krass:

– Jag blir glatt överraskad om jag klarar uppridningen, säger han. Jag kommer i vilket fall som helst att fortsätta rida, att vidmakthålla den kunskap jag fått och att utveckla den.

På kavallerikasern finns det alla möjligheter att utvecklas som ryttare. Den som arbetar på dragonbataljon kan träna ridning med professionella instruktörer fyra dagar i veckan, en av dagarna med extern tränare. Under dagens lektion rider de runt, runt på ridbanan. Skritt klarar de, liksom trav. Instruktören prövar att få gruppen att galoppera, men det ser lite rörigt ut. De är inte riktigt mogna än. De arbetar hårt med kinder som blossar av koncentration och vinterkyla. Hästarna vill inte alltid göra som de blir tillsagda. De är smarta djur som tar det lugnt om de kan. Men Erik och Oktav hänger med. Instruktören manar på ryttarna: ”lyft hakan, se vägen, känn hästen!”. Det är mycket för nya ryttare att ta in. Efter ridlektionens slut tycker Erik att han kommit lite närmare målet att bli en godkänd ryttare.
– Jo det känns bra nu, säger Erik på väg mot stallet.