Försvarsmaktens dykeri och navalmedicinska centrum, DNC, har det övergripande ansvaret för all dykeriverksamhet inom Försvarsmakten. DNC innehåller de förmågor och kompetenser som efterfrågas för att ge Försvarsmaktens förband stöd och förutsättningar för att framgångsrikt och säkert genomföra dykeriverksamhet, oavsett var de verkar.
Centrat leder funktionsutvecklingen och funktionsutbildningen inom dykerifunktionen i såväl ett nationellt- som ett internationellt perspektiv. För utbildning i subarktiskt klimat samarbetar centrat med Norrbottens regemente och Försvarsmaktens vinterenhet i Boden.
– Här uppe finns såväl de bästa förutsättningar som den unika kompetens inom dykning i subarktisk miljö som vi måste ha. Som till exempel nu då vi testar ny utrustning, säger Jerry Lindén.
Minusgrader i vattnet
Under torsdagen gjordes utrustningstester några hundra meter nedanför Bodens kraftstation där det just nu strömmar cirka en meter per sekund med en vattentemperatur på en minusgrad. Tidigare under veckan har dykningar genomförts på andra platser i Luleå älv.
– Det är viktigt att vi får testa utrustningen under varierande förhållanden och det har vi fått gör under den här veckan. På tisdagen dök vi ner till 20 meters djup under is i Svartlå några mil norr om Boden. I går var vi på Ängesholmen och dök under is i lugnare vatten och nu dyker vi i öppet vatten där det strömmar lite mer.
Väl förberett
Jerry Lindén poängterar åter vikten av att ha funktionen för dykning i subarktisk miljö kvar i Boden.
– När vi kommer upp hit har personalen dukat bordet åt oss. Vi slipper flera timmars förberedelsearbeten, som till exempel att ta upp vakar och skotta oss fram till dykplatserna. Det innebär att vi får 100 procent dyktid och det är guld värt för oss, säger Jerry Lindén.
– Vi är sedan något år tillbaka inne i en period på cirka fem år då all dykutrustning i Försvaret ska omsättas. Vi kommer att lägga ett par veckor per år här uppe för tester, avslutar Jerry Lindén.