Begravningsceremoni för Johan Palmlöv i hemförsamlingen

På måndagens eftermiddag hölls i Järfälla kyrka begravningsceremoni för den stupade officeren kapten Johan Palmlöv. Det lilla kyrkorummet skapade en intim stämning trots det stora deltagarantalet.

Officerare ur gardesbataljon och dragonbataljon deltog som fanförare, standarförare och kistvakt vid begravningsgudstjänsten. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Officiant var komminister Per Lundblad.
Officiant var komminister Per Lundblad. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Klockringning inledde minnestunden på Camp Northern Lights.
Klockringning inledde minnestunden på Camp Northern Lights. Foto: Henrik Eskilsson/Försvarsmakten
Minnessten för kapten Johan Palmlöv på Camp Northern Lights.
Minnessten för kapten Johan Palmlöv på Camp Northern Lights. Foto: Henrik Eskilsson/Försvarsmakten
Officiant var komminister Per Lundblad. Foto: Niklas Ehlén/Försvarsmakten
Klockringning inledde minnestunden på Camp Northern Lights. Foto: Henrik Eskilsson/Försvarsmakten
Minnessten för kapten Johan Palmlöv på Camp Northern Lights. Foto: Henrik Eskilsson/Försvarsmakten

I begravningsceremonin deltog anhöriga, kollegor ur afghanistanstyrkan FS 18 och från Livgardet. Officerare ur gardesbataljon och dragonbataljon deltog som fanförare, standarförare och kistvakt. En hedersvakt genomförde honnörsskjutning, två salvor med åtta skott vardera för att hedra Johans minne.

Ceremonin hölls av komminister Per Lundblad som en gång konfirmerade Johan i samma församling. En mindre ensemble ur Livgardets dragonmusikkår spelade sorgmarsch. Psalmerna Härlig är jorden och Bred dina vida vingar sjöngs av deltagarna och solosång framfördes av kapten Johan Julin som sjöng My way. Kontingentschefen för FS 18, där Johan arbetade vid tiden då han stupade, Christer Tistam talade under ceremonin om hur han uppskattat Johan som kollega.

Samtidigt i Afghanistan samlades för andra gången på en vecka förbandet vid minnesstenarna på Camp Northern Lights för att hedra en stupad kamrat. Klockringning inledde minnestunden i den ljumma kvällen och avslutades med tapto. Den svenska och finska pastorn ledde minnesstunden tillsammans, och som avslutning sjöng förbandet psalmen Härlig är jorden.

– Att mötas och skiljas är en del av livet. En del människor lär vi känna redan som barn och vandrar med genom livet. Tillsammans med andra vandrar vi bara en kort stund. Men dessa stunder, om än korta, kan vara nog så betydelsefulla. Var därför nyfiken på människor du möter och lär dig någonting om dem. Alla har en egen och unik historia, sa pastor Katarina Bäckelin under ceremonin i Afghanistan.

Järfälla kyrkas begränsade kyrkorum bidrog till en intim stämning hos deltagarna i begravningsgudstjänsten. Alla fick inte rum i kyrkan under ceremonin och därför kunde man även följa den via videolänk från det närbelägna församlingshemmet. När de närmast anhöriga tagit farväl gavs möjlighet för övriga att ta ett personligt farväl inne i kyrkan.

Johan Palmlövs anhöriga hade bett deltagare vid ceremonin att inte köpa blommor utan att istället tänka på Svenska Afghanistankommittén. De har inrättat en minnesfond där stödet ska gå till Bibi Zainab flickskola söder om Mazar-e-Sharif med 800 elever.

Efter begravningsceremonin höll Järfälla församling en minnesstund med begravningskaffe i församlingshemmet där Livgardets regementschef Håkan Hedlund överlämnade flagga och medaljer till familjen.