– Vi är fortfarande intresserade av fler sökande på vissa befattningar, säger kompanichefen, major André Saedén.
De befattningar som har ont om sökande är bland annat vagnchef, skytt och förare till stridsfordon 90, grupp- och plutonsjukvårdare samt sjuksköterska. Den strategiska reserven finns tillgänglig om Sverige med kort varsel vill göra en insats någonstans. Hittills har de bland annat använts till förstärkning i Afghanistan och Kosovo.
– Det brukar också vara svårt att få tag på förare till olika typer av tyngre fordon, som lastbil, Galt och Patria.
Ansökningstiden är visserligen avslutad, men är du intresserad av att söka någon av befattningarna ovan – hör av dig till sr711-p7@mil.se.
En som vet hur det är stå i beredskap, att vänta, är alltså Henrik Rosdahl. Han var plutonchef för anställda soldater i beredskap under hösten 2009. Uppgiften var att med tio dagars varsel kunna åka någonstans i Sverige eller världen och lösa de uppgifter de tränat inför, bland annat vakt-, eskort- eller patrullverksamhet.
– Det gäller att hitta på stimulerande och utmanande uppgifter även hemma när man har så rutinerade soldater, säger han.
Soldaterna var mellan 20 och 32 år. Alla utom en hade tjänstgjort minst en gång i utlandsstyrkan. De flesta hade också ingått i EU-styrkan Nordic Battlegroup.
– Så det gällde att ha ett nära samarbete med dem och ge dem mycket ansvar för att lösa uppgifter och utbilda sig själva. Jag ser bara fördelar med att ha soldater som är så rutinerade, allt från att de är självgående och initiativrika till att de har ett högt säkerhetsmedvetande.
Erfarenheten och engagemanget gjorde den strategiska reserven till något speciellt.
– Bättre sammanhållning är svårt att få. Det är något jag saknar nu efteråt.
På P 7 fanns två plutoner ur den strategiska reserven. Den ena – inte Henriks med undantag av några soldater – fick åka till Afghanistan och förstärka under ett par månader.
– Det är så det funkar. De som behövs åker, inte fler. Men självklart hade vi också velat komma iväg. Nu fick vi fokusera på annat i stället. Det måste man vara beredd på i det här jobbet.
För att vara beredda krävs förberedelser och utbildning. Till sist prövades allt vid en slutövning. Bilderna här bredvid är från den.
– Vi gjorde planering och rekognosering samma kväll som vi fick ordern. Sedan var det upp tidigt på morgonen. Vi övade på både IED-moment (hemmagjorda bomber), sammanstöt och anfall mot bebyggelse. På kvällen hade vi mörkerskjutning och dag två var det patrullering med fokus på att få in underrättelser från lokalbefolkning. Efteråt kändes det som om det skulle vara svårt att få en bättre pluton.
Henrik återkommer till vikten av att kunna motivera soldaterna och kraven det ställer på plutonchefens förmåga att leda.
– Det gäller att vara sig själv. Man kan inte hitta på, för det lyser igenom direkt. Det gäller att vara välplanerad och proffsig i allt man gör. Att soldaterna trivs med varandra är också viktigt i motivationssyfte, säger Henrik.
Henrik Rosdahl gjorde värnplikten 2000 och var färdig yrkesofficer 2004. Har gjort utlandstjänstgöring i Kosovo oktober 2008 – april 2009. I höst åker han till Afghanistan.