Arméinspektören gick på djupet

Den här veckan genomförs den internationella kursen, Dykning i subarktisk miljö, i Bodens garnison. På tisdagen var dessutom arméinspektören, generalmajor Berndt Grundevik på besök i Boden. Han fick möjligheten att prova dykning i strömmande vatten under is för första gången.– Det här var mycket intressant att få prova på, jag kände mig väldigt trygg både med utrustning och instruktörer, sa arméinspektören när han kom upp ur Luleåälvens iskalla vatten.

Arméinspektör Berndt Grundevik på väg ner i Luleå älv för sitt första dyk i strömmande vatten under is. Temperaturen i vattnet var cirka en plusgrad. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Arméinspektören fick hjälp på med utrustningen av kapten Lars Ryttinger, ingenjörkompaniet.
Arméinspektören fick hjälp på med utrustningen av kapten Lars Ryttinger, ingenjörkompaniet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Danske dykaren Kenneth Larsen var nöjd med kursens inledning och såg fram emot de kommande kursdagarna.
Danske dykaren Kenneth Larsen var nöjd med kursens inledning och såg fram emot de kommande kursdagarna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Generalmajor Grundevik sken ikapp med vårsolen efter sitt första dyk under Luleåälvens is.
Generalmajor Grundevik sken ikapp med vårsolen efter sitt första dyk under Luleåälvens is. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Arméinspektören fick hjälp på med utrustningen av kapten Lars Ryttinger, ingenjörkompaniet. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Danske dykaren Kenneth Larsen var nöjd med kursens inledning och såg fram emot de kommande kursdagarna. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Generalmajor Grundevik sken ikapp med vårsolen efter sitt första dyk under Luleåälvens is. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Utbildningar i ämnet subarktisk miljö är verkligen något som är på tapeten i Bodens garnison den här tiden på året. Kurser, materielförsök och utrustningstester avlöser varandra på löpande band. Den pågående internationella dykutbildningen har i år samlat sju deltagare, två från Polen, två från Danmark och en från vardera Norge, Tyskland och Sverige.

Kursen genomförs under fem dagar och omfattar främst praktiska dykmoment men även en del teori. Under utbildningen läggs stor vikt vid säkerheten, helt enligt det svenska dyksäkerhetsreglementet RMS dyk.

Bra start

Det är Försvarsmaktens dykeri- och navalmedicinska centrum, DNC, som formellt står för kursen men den planeras och genomförs av personal ur Norrbottens regemente och Försvarsmaktens vinterenhet. Danske dykaren Kenneth Larsen är en av deltagarna och han tycker kursen har börjat mycket bra.
– Vi började med teori, utrustning och säkerhet i går och i dag har vi gjort våra två första dyk. Det var intressant att dyka under så tjock is, vi har provat någon gång hemma i Danmark men det är inte alls som de här förhållandena, vi hade max en decimeter tjock is, berättar Kenneth Larsen.

Nära verksamheten

Arméinspektören gjorde alltså sitt första dyk under is när han besökte garnisonen på tisdagen.
– Det här är ett sätt för mig att närma mig truppen, jag vill prova på saker när jag är ute i verksamheten. För mindre än en månad sedan hoppade jag fallskärm när jag besökte Fallskärmsjägarna på K 3. Det är viktigt att sätta sig in i den vardag som våra officerare och soldater har för att kunna ta rätt beslut. Inte minst nu när Försvarsmaktens utvecklas och vi ska börja anställa soldater, berättade generalmajor Grundevik. 

Har dykcertifikat

Det var dock inte första gången arméinspektören var på djupt vatten i Bodens garnison. Vid senaste besöket hösten 2009 fick generalmajor Grundevik testa dykning i Bodens badhus.