Anhöriga strömmade till Livgardet

Under söndagsmorgonen öppnades Livgardets grindar och in strömmade mammor, pappor, systrar, bröder och andra anhöriga till Kosovostyrkan KS21 som ligger i startgroparna att rotera ner till sitt missionsområde.

Dagens inledande fika med kaffe och bulle gav tillfälle till mingel och presentationer av familjemedlemmar. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Många stora och små passade på att provsitta fordon och tuta.
Många stora och små passade på att provsitta fordon och tuta. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Gymnastiksalen var fullsatt under genomgången med tillresta anhöriga och vänner till förbandet KS21.
Gymnastiksalen var fullsatt under genomgången med tillresta anhöriga och vänner till förbandet KS21. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Pernilla Willix och barnen Emil och Hanna passade på att se hur pappa Anders har det på jobbet.
Pernilla Willix och barnen Emil och Hanna passade på att se hur pappa Anders har det på jobbet. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Många stora och små passade på att provsitta fordon och tuta. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Gymnastiksalen var fullsatt under genomgången med tillresta anhöriga och vänner till förbandet KS21. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten
Pernilla Willix och barnen Emil och Hanna passade på att se hur pappa Anders har det på jobbet. Foto: Elin Göthe/Försvarsmakten

Anhörigdagen på Livgardet bjöd på flertalet aktiviteter men började med välkomnande kramar vid grinden där många soldater hade bestämt träff med sin familj och vänner. Efter att ha fått ett program för dagen följdes soldater och deras familjer åt till gymnastiksalen för kaffe och bulle. Detta gav också tillfälle för mingel mellan olika soldaters familjer och presentationer av familjemedlemmar och kollegor. När alla bänkat sig i gymnastiksalen inledde kontingentschef Lena Persson Herlitz.
– Vi på förbandet är väldigt glada att så många anhöriga har anmält sig och visar intresse för vår verksamhet. Syftet med dagens program är att presentera förbandet och dess materiel och förmågor, men givetvis även att ni ska få träffa era anhöriga och deras kollegor, inledde Lena.

Under programmet i gymnastiksalen fick anhörigfamiljerna ta del av personalinformation, presentation av enhetschefer, hur de kan skicka brev och post till sina soldater samt hur de snabbast och på bästa sätt kommer i kontakt med sin soldat vid brådskande och viktiga samtal. Under insatsen kommer två till anhörigträffar att anordnas. Den första syftar till att beskriva vardagen på förbandet i Kosovo, då kommer representanter från förbandet hem för att berätta om senaste nytt. Syftet med den andra träffen är att förbereda anhöriga för soldaternas hemkomst och hålls mot slutet av missionen.

En av soldaterna som är på väg till Kosovo är Anders Willix som kommer att tjänstgöra som skyttekompanichef med övergripande ansvar för alla skyttesoldater. Han är yrkesofficer men KS21 är Anders första utlandsmission.
– Det är en ny situation för oss alla i familjen, säger Anders fru Pernilla Willix. Hon fortsätter, Anders har tidvis arbetat borta i veckorna men nu kommer han vara borta och arbeta under en längre tid.
– Ja, men vi har vetat om att det skulle bli såhär i cirka 1 ½ år, så vi har pratat mycket innan, som en förberedelse, fyller Anders i.
– Det som varit svårast är att förklara för barnen så att de förstår, förklarar Pernilla och pekar mot barnen Emil och Hanna, som är två av flera barn som har för mycket spring i benen för att sitta stilla hela presentationen och genomgången i gymnastiksalen.

Efter programmet i gymnastiksalen visades olika typer av fordon upp utomhus där vädret växlat om till vinter och bjöd på snö. Många tog chansen att provsitta en pansarterräng bil eller testa sirenen på militärpolisens bil.

Söndagens anhörigträff var för soldaterna i KS21 en trivsam avslutning på en på många sätt prövande vecka. Under vecka 11 genomförde förbandet sin slutövning vilket syftar till att visa på att de är samtränade och redo att lösa sin uppgift. KS 21 har utbildats vid Livgardet i Kungsängen men också till exempel i Eksjö, Skövde, Halmstad och i Göteborg.
– Utbildningen har varit omfattande och jag är övertygad om att vårt förband, KS21, kommer att lösa tilldelade uppgifter i Kosovo på ett professionellt och respektfullt. Och återkomma till Sverige i höst stolta över vår insats, avslutar Lena Persson Herlitz, kontingentschef KS21.