Vinterutbildning i kyla och sol

Under hela den gångna veckan har kadetterna från 217:e kompaniet på officersprogrammet genomfört vinterutbildning vid Norrlands dragoner i Arvidsjaur. Veckan har bjudit på både kyla och mildare väder med sol.

Rekognoscering av förläggningspalts i sol och några minusgrader. Foto: Lars O Nilsson
Utbildning  inför förläggningsarbetet.
Utbildning inför förläggningsarbetet. Foto: Lars O Nilsson
Snön är bortskottad och tältet börjar komma på plats.
Snön är bortskottad och tältet börjar komma på plats. Foto: Lars O Nilsson
Utbildning inför förläggningsarbetet. Foto: Lars O Nilsson
Snön är bortskottad och tältet börjar komma på plats. Foto: Lars O Nilsson

Den första veckan av två har kadetterna genomfört grundläggande vinterutbildning inom ramen för ämnet fysiskt stridsvärde. Det har handlat om att kunna ta vara på sig själv och fungera i vintermiljö. Naturligtvis ingår utbildning i att använda Försvarsmaktens för många så välkända skidor ”Vita blixten”, där kadetterna bland annat har fått utbildning i skidteknik och att kunna lasta och dra pulka.

En del av utbildningen som ett antal kadetter sannolikt kände en viss spänning inför, var isvaksbadet och övernattning ensam i sovsäck ute i skogen. Isvaksbadet är en viktig del av utbildningen, där kadetterna får lära sig hur de reagerar när de kommer ner i iskallt vatten. Det gör dem mer förberedda om de skulle råka ut för den situationen på allvar någon gång. Övernattningen ensam ute i skogen blev ett bevis för att deras utrustning fungerar ner till mycket låga temperaturer. Det var den kallaste natten under hela veckan, när de genomförde detta, med temperaturer på mellan 15-25 minusgrader beroende på om de låg i en sänka eller uppe på en höjd.

Efter en kort återhämtning i kasern natten mot lördag, var det dags att gå ut för att fortsätta övningen inom ramen för ämnet krigsvetenskap, där kadetterna första dagen arbetade med att resa förläggning och bygga ut ett försvar kring förläggningen. Detta är ett ganska hårt arbete när det är drygt en meter snö som skall skottas bort, för att få tältet på plats.

På söndagen kommer övningen att fortsätta med vapentjänst och skjutning med skarp ammunition. De kommer också att genomföra ett korum, det vill säga en enkel gudstjänst i det fria.

Hela övningen genomförs med hjälp av Försvarsmaktens vinterenhet och personal från de olika Norrlandsförbanden. Norrlands dragoner med Försvarsmaktens vinterenhet och Arméns jägarbataljon ingår i Norrbottens regemente.