Vinterstrid på schemat

Under söndagen var det dags att gå vidare med vinterstrid i utbildningen för kadetterna på 217:e kompaniet. Under dagen genomfördes förberedelser för måndagens stridsskjutningar.

Kadetterna skjuter in sina vapen i ett strålande vinterväder. Foto: Lars O Nilsson
Kapten Pontus Olander instruerar kadetterna i pulkdragningens konst.
Kapten Pontus Olander instruerar kadetterna i pulkdragningens konst. Foto: Lars O Nilsson
Kadetterna tar en paus efter skjutningarna. Kadett Tomas Tillström i mitten.
Kadetterna tar en paus efter skjutningarna. Kadett Tomas Tillström i mitten. Foto: Lars O Nilsson
Korum med kadetterna när skymningen har lagt sig.
Korum med kadetterna när skymningen har lagt sig. Foto: Lars O Nilsson
Kapten Pontus Olander instruerar kadetterna i pulkdragningens konst. Foto: Lars O Nilsson
Kadetterna tar en paus efter skjutningarna. Kadett Tomas Tillström i mitten. Foto: Lars O Nilsson
Korum med kadetterna när skymningen har lagt sig. Foto: Lars O Nilsson

Samtidigt som en del av kadetterna fortsatte med förläggningsarbeten för att göra tältförläggningarna så bra som möjligt, påbörjade övriga inskjutning av sina vapen inför de stridsskjutningar som skall genomföras på måndagen. Inskjutningen görs för att få vapnen att träffa så rätt som möjligt och alla kadetter fick möjlighet att göra detta under dagen.

Efterhand genomfördes också fortsatt utbildning ibland annat pulkdragning under lite mer tillämpade former i skogen. Vallningen av skidorna behövde också bättras på inför de längre skidmarscher som skall genomföras under den andra och avslutande veckan av vinterutbildningen.

I samband med eftermiddagens skjutning frågade jag en av kadetterna hur han hade upplevt utbildningen hittills. Kadett Tomas Tillström som jag talade med gjorde sin grundutbildning på P 7 i Revinge för ett antal år sedan. Han konstaterar att den kyla han mötte där i stridsfordonstjänst, var en annan än den han upplevt under den gångna veckan. Nu har han för första gången metodiskt och i lagom tempo fått lära sig hur han skall skydda sig mot kyla och använda sin utrustning. Tomas har även gjort utlandstjänst i Kosovo och Afghanistan.
De moment där han känner att han har fått bita ihop under veckan har varit isvaksbadet och att stiga upp efter ensamdygnet. Isvaksbadet är en intensiv köldchock som dock går över ganska fort, medan det är en ganska lång process att få igång kroppen efter ensamdygnet. Att vakna i en sovsäck där man har det ganska varmt och skönt, för att sedan tvingas ta sig ur den och ta på sig iskalla kläder och skor i 15-25 minusgrader är en viljeansträngning. Sedan skall utrustningen samlas ihop innan man kan börja röra sig och få upp kroppsvärmen.

När det var dags för middag samlades hela kompaniet för att äta gemensamt och genomföra ett korum.

Nu återstår tre dagar på vinterutbildningen innan det är dags att återvända till Stockholm och de mer teoretiska studierna.