Viktiga värden bevakas

För att under övningen ostört kunna utföra kvalificerade uppdrag och dessutom hålla flygplan och annan känslig utrustning fri från obehörig inverkan ingår delar av 92:a insatsplutonen i övningen. Plutonen ingår i den svenska styrkan från Blekinge flygflottilj, F 17 på Bodö flygstation och finns på plats för att sköta bevakningen.

Foto: Jon Plato/Blekinge flygflottilj
Moa Svensson, värnpliktig insatssoldat och även utbildad skidlärare lär ut grundläggande skidteknik i slalombacken.
Moa Svensson, värnpliktig insatssoldat och även utbildad skidlärare lär ut grundläggande skidteknik i slalombacken. Foto: Värnpliktige Skoland/F 17
Moa Svensson, värnpliktig insatssoldat och även utbildad skidlärare lär ut grundläggande skidteknik i slalombacken. Foto: Värnpliktige Skoland/F 17

Sju JAS gripen från Blekinge flygflottilj genomför dagligen uppdrag tillsammans med andra länders flygvapen. Uppdragen är noggrant planerade och ledda av personal ur F 17 med stöd av en ansenlig mängd högteknologisk utrustning.

Under veckan har de värnpliktiga samövat med sina norska motsvarigheter på skjutbanan och mellan bevakningspassen på basen har de utbildats på att ta hand om sig själva i det bistra nordnorska klimatet.

För att höja stridsmoralen har man också fått del av lite så kallad welfare mellan arbetspassen. Det har varit i form av besök på det lokala äventyrsbadet, utförsåkning och en del träningspass på ett närliggande gym. Moralen är på topp, 92:a insats är förberedda på uppgiften.