"Utlandstjänst är utvecklande"

Kapten Henrik Frost, till vardags teknisk officer på P 7, har inte lagat mer än en tuta det senaste halvåret. Han har bytt skiftnyckel ochstridsvagnar mot en tjänst som FN-observatör i Indien/Pakistan.

Henrik Frost och hans kollega under en utredning i Muzafarabad. Foto: Privat
Henrik Frost besöker P 7 under sin ledighet i Sverige.
Henrik Frost besöker P 7 under sin ledighet i Sverige. Foto: Anja Edvardsson/P 7/Försvarsmakten
På patrull i Deosai plains i norra Pakistan.
På patrull i Deosai plains i norra Pakistan. Foto: Privat
Henrik Frost och hans förare under en paus i norra Pakistan.
Henrik Frost och hans förare under en paus i norra Pakistan. Foto: Privat
Henrik Frost besöker P 7 under sin ledighet i Sverige. Foto: Anja Edvardsson/P 7/Försvarsmakten
På patrull i Deosai plains i norra Pakistan. Foto: Privat
Henrik Frost och hans förare under en paus i norra Pakistan. Foto: Privat

Han arbetar i området Kashmir, där det råder en konflikt sedan Indien delades och Pakistan bildades 1947. Nu är Kashmir uppdelat i tre delar, som administreras av Pakistan, Indien och Kina. FN:s uppgift är att bevaka det
som kallas line of control mellan Indien och Pakistan och monitorera militär verksamhet där.
– Det är en komplicerad konflikt. Förenklat kan man säga att en del av befolkningen vill ha Kashmir självständigt, andra vill att det ska tillhöra något av landen, ytterligare andra vill att Kashmir skall delas upp. Det finns många olika viljor här, säger Henrik Frost.

Totalt är de 43 militärobeservatörer, varav sex är från Sverige. Under sin tid har Henrik också arbetat med officerare från Italien, Kroatien, Korea, Chile och Uruguay.

Observationerna görs bland annat från fasta och tillfälliga platser längs linjen, genom patruller och genom besök hos de militära förbanden i området. FN-observatörerna arbetar även med att utreda misstänkta brott mot
fredsavtalen – det kan handla om påstådda byggnationer längs line of control eller att endera sidan har blivit beskjuten av den andra sidan.
– Utredningarna är lite som polisarbete. Jag tycker att det är en spännande och
rolig uppgift, säger Henrik.

I arbetet ingår vanligtvis inte särskilt mycket kontakt med civilbefolkningen, mest träffar han militärer och observerar militär verksamhet.
– Människor kommer fram var vi än är och vill prata med oss. Deras observationer är också viktiga för oss. Min uppfattning är att de uppskattar FN:s närvaro.

Han är inte rädd när han jobbar, men det har hänt att det känts obehagligt.
– Läget är osäkert i Pakistan, det förekommer självmordsbombare i områden där vi jobbar. De är förmodligen inte ute efter oss, men man kan ändå komma i vägen.
Det är oförutsägbart, säger han.

Men det finns fler hot än så.
– Kashmir är ett bergslandskap och många gånger är vägarna här riktigt farliga, med rejäla stup vid sidan av vägen. Lägger man då till trafiken här och alla jordskred så kan det bli lite påfrestande för nerverna i början.

Han tycker mycket om jobbet som observatör, och tror att det kan passa officerare och reservofficerare med många olika slags bakgrund.
– Det handlar mer om hur du är som person. Man måste tycka om att träffa människor och bygga goda relationer – det underlättar arbetet. Det är också ett måste att komma överens med de officerare man arbetar med. Man måste vara smidig som person, säger han.

Dessutom får man inte vara så petig, det är inte som en vanlig mission. Det är begränsningar med el och värme/kyla.
Och maten är ofta... sådär.
– Jag kommer förhoppningsvis aldrig att äta get och dal, en slags linsgryta, igen efter det här. Men det är inte därför jag åker, sådant får man räkna med. Att göra utlandstjänst, var det än är, är väldigt utvecklande, säger han.