Uppskattad informationshelg på Amfibieregementet

I helgen inbjöd Amfibieregementet blivande soldater att komma ut till Berga inför deras inryck i maj. Denna informationshelg är troligen det sista i sitt slag med hänsyn till den snart avskaffade pliktlagen, som planeras att träda i kraft från den 1 juli i år.

Blivande soldaterna Martin Eklund och Jakob Gruvnäs. Foto: Kristina Swaan, Amf 1
Värnpliktiga Marcus Myrhed och Sarah Häkkinen berättar om sina upplevelser från sin nu pågående värnplikt på Amf 1.
Värnpliktiga Marcus Myrhed och Sarah Häkkinen berättar om sina upplevelser från sin nu pågående värnplikt på Amf 1. Foto: Kristina Swaan, Amf 1
Här ges träningsråd och vissa övningar provas på för att de skall kunna göra dem hemma på rätt sätt.
Här ges träningsråd och vissa övningar provas på för att de skall kunna göra dem hemma på rätt sätt. Foto: Kristina Swaan, Amf 1
Värnpliktiga Marcus Myrhed och Sarah Häkkinen berättar om sina upplevelser från sin nu pågående värnplikt på Amf 1. Foto: Kristina Swaan, Amf 1
Här ges träningsråd och vissa övningar provas på för att de skall kunna göra dem hemma på rätt sätt. Foto: Kristina Swaan, Amf 1

Under flera år har förbandet bjudit in till informationshelg med flera syften. Detta har varit ett bra sätt att förbereda individerna mentalt och fysiskt på värnplikten. Killarna och tjejerna har fått se den miljö de skall tjänstgöra i, de har dessutom fått träffa blivande instruktörer och chefer. Ett annat viktigt syfte med informationshelgerna har också varit att minska avgångar då soldaterna inte alltid varit beredda på vad som väntar och omställningen har helt enkelt varit för omfattande. Informationshelgerna har fått önskad effekt, avgångarna har minskat i och med att vi förberett ungdomarna genom att ge dem information, träningsprogram och annat matnyttigt.

Frivillig basis

Informationshelgen är helt på frivillig basis, men det hindrade inte killarna och tjejerna från att komma hit, intresset och behovet var stort. Nästan alla som är planerade att genomföra sin värnplikt med början den 3 maj, valde att delta på informationshelgen.
 
Informationsdagen inleddes med inskrivning och gruppindelning och en gemensam genomgång och frågestund.

Värnpliktiga Marcus Myrhed och Sarah Häkkinen, som just nu genomför sin värnplikt på Amf 1 och amfibieinsatskompaniet, genomförde en uppskattad genomgång av sina upplevelser från inryck fram till i dag.

Dagen i övrigt bestod av tre stationer, indelade i medicinsk bedömning, uthämtning och utprovning av kängor och fysiska träningsråd.

– Hittills har det varit jättebra, bra information och bra att vi får ut kängor, berättade blivande soldaterna Martin Eklund och Jakob Gruvnäs.