Tusen timmar med C-17

På mindre än ett år har Sverige tillsammans med elva andra nationer flugit över tusen timmar med C-17 flygplanen som är baserade på Papa Air Base i Ungern. Man kan bokstavligen säga att Heavy Airlift Wing tidigt har fått luft under vingarna.

C-17 tillhörande Heavy Airlift Wing, HAW, på Papa Air Base i Ungern. Foto: Hans Tillander/Försvarsmakten

Sedan juli 2009 har Heavy Airlift Wing, HAW, genomfört 65 uppdrag där man transporterat 1 950 ton materiel och nästan 1 700 passagerare. Man har flugit underhållstransporter till Kosovo och Afghanistan. Alla flygningar har genomförts med multinationella besättningar. Det historiska tusentimmarsstrecket passerades den tolfte februari.

Förutom de militära underhållstransporterna har man också, på förfrågan från Sverige genomfört tre hjälpsändningar till det jordbävningsdrabbade Haiti.

Den första C-17 maskinen levererades till HAW i juli 2009 och de sista två i september och oktober. Allt har gått väldigt fort, något som flottiljchefen överste Zazworsky, (USAF) också ger uttryck för när han säger att

– Konceptet gått från idé till operativt på tre korta år.

Sverige är en del i flottiljen, som opererar med tre C-17 Globemaster III. Ungefär 25 svenskar bor i Ungern och arbetar dagligen med C-17 inom ramen för HAW.

Övriga samarbetsländer är Bulgarien, Estland, Finland, Litauen, Nederländerna, Norge, Polen, Rumänien, Slovenien, Ungern och USA.