Specialister i multinationell miljö

Center är en av fem multinationella stridsgrupper som lyder direkt under KFOR:s högkvarter. Stridsgrupp Center leder verksamheten för fem kontingenter; Sverige, Finland, Irland, Slovakien och Tjeckien. Personkemi, samarbetsförmåga, förståelse och insikt är några framgångsfaktorer i denna miljö.

Multinationell tjänst igen! Alla är överens om att när eller om de åker med Utlandsstyrkan igen så ska det vara i en multinationell miljö. Foto: Bo Eriksson
Anders Edholm har uppgiften att direkt under general Toivonen leda stabsverksamheten.
Anders Edholm har uppgiften att direkt under general Toivonen leda stabsverksamheten. Foto: Bo Eriksson
Berikande och mycket lärorikt säger Helene Arvling om jobbet som stridsledningsbefäl.
Berikande och mycket lärorikt säger Helene Arvling om jobbet som stridsledningsbefäl. Foto: Bo Eriksson
Anders Edholm har uppgiften att direkt under general Toivonen leda stabsverksamheten. Foto: Bo Eriksson
Berikande och mycket lärorikt säger Helene Arvling om jobbet som stridsledningsbefäl. Foto: Bo Eriksson

Stridsgruppen leds från den finska campen, Camp Ville i Lipjan en dryg halvtimmes bilfärd från Pristina eller Camp Victoria. Där bemannar den svenska kontingenten staben samt några specialenheter. Anders Edholm är stabschef i Stridsgrupp Center och har till uppgift att direkt under general Toivonen leda stabsverksamheten i stridsgruppen.

Samtliga enheter bemannas av minst en person från varje lands kontingent. Det ger en inspirerande miljö med många utmaningar som ger stor tillfredsställelse när beslut ska fattas, order skrivas och verksamhet genomföras med en stor portion av konsensus.
– Du får mer av allt när man jobbar i en multinationell miljö oavsett vilken funktion du har, säger Urban Ahlm som jobbar som ADC, dvs adjutant åt stabschefen. Urban gör sin fjärde insats i Utlandsstyrkan och har stor erfarenhet av att verka i Kosovo.

Försvarsmakten bemannar den regionala samverkansgruppen, RLMT och samverkansofficeren; enheten för informationsbearbetning och taktiska ledningscentralen med stridsledningsbefäl på olika nivåer. Andra enheter är geocellen som producerar allt kartmaterial för stridsgruppens olika behov från soldatnivå upp till strategisk ledning av verksamheten. Här finns också transportgruppen och ledningen av Militärpolisen och härifrån utgår också den svenska MP-chefen. 

Vissa nationer gillar direkt och rak kommunikation, men i samarbete med andra länder kan det vara rent förödande för samarbetet. Du når ofta mycket bättre resultat med social förmåga, tålamod och fingertoppskänsla än att briljera med fackkunskap, gå direkt på målet eller att peka med hela handen.
– Det är viktigare för slutresultatet att nå nationellt samförstånd än att nå det optimala tillvägagångssättet säger stabschefen Anders Edholm. 

Helene gör sin första insats i Utlandsstyrkan som stridsledningsbefäl på taktiska ledningscentralen och hon gillar jobbet. Helene är en av stridsgruppens fem watchkeepers. Dessa fem ansvarar för att hålla stridsgruppen informerad om läget i området, ta emot rapporter, larm och information samt underrätta berörda chefer både i stridsgruppen och i högkvarteret. Det fattar också beslut om åtgärder och larmar ut olika larmstyrkor och grupper från de fem kontingenterna.
– Jobbet ger mig massa bra erfarenhet, kunskap och förståelse om militär verksamhet på en multinationell stridsgrupp. När jag kommer tillbaka till Lv6 kommer jag att ha nytta av allt detta, säger Helene. Vill du bli hennes efterträdare i Kosovo så är tjänsten utannonserad på mil.se.

De flesta svenskar som jobbar på Stridsgrupp Center fortsätter inom Försvarsmakten efter att denna insats är avslutad. Några har sökt NBG 11, Afghanistan; andra går tillbaka till sitt förband på Lv6 eller Livgardet alternativt studier på officersprogrammet eller Försvarshögskolan.