Snabbt operativa i Afghanistan

Ordern: avdela en pluton för att förstärka den pågående insatsen i Afghanistan. En febril aktivitet startade på K 3 i Karlsborg där 313:e Luftburna skvadronen har sin insatsbas. Mycket skulle ordnas för att komma iväg, knappt fem dygn senare är hela enheten på plats i Mazar-e-Sharif, redo att börja tjänstgöra.

Joel, en av de soldater som ingår i plutonen. Foto: Torbjörn F Gustafsson/InfoS/Försvarsmakten
En speciell tältförläggning har ordnats för den luftburna skvadronen.
En speciell tältförläggning har ordnats för den luftburna skvadronen. Foto: Torbjörn F Gustafsson/InfoS/Försvarsmakten
En speciell tältförläggning har ordnats för den luftburna skvadronen. Foto: Torbjörn F Gustafsson/InfoS/Försvarsmakten

Joel är en av de anställda soldaterna i förbandet och efter knappt ett dygn i insatsområdet är han nöjd.

– Flygresan ner gick utan bekymmer, en mellanlandning sen var vi på plats i insatsområdet. Vi har fått ett bra mottagande från FS 18 och det var anpassat för att vi snabbt skulle bli operativa.  I princip alla har varit här tidigare, så det innebär att plutonen snabbt kunde komma igång, säger Joel.

Utrustningen som flögs ner var packad på ett sätt så att det viktigaste kom fram först, allt för att plutonen snabbt skulle kunna komma igång. Fordonen som kommer att använda fanns redan på plats i insatsområdet och de var färdiga att börja användas direkt.

Efter inledande genomgång om läget i insatsområdet var det bara att börja förbereda sig för de första eskorterna som genomfördes under tisdagen.

– Det känns bra att vara igång med skarp tjänst igen och vi har en bra stämning på plutonen. Jag tror att vi snabbt kommer att smälta in med förbandet som redan är härnere, säger Joel.

313:e Luftburna skvadronen är sedan 1 april förra året i beredskap och har nu övat tillsammans i över ett år. De är väl förberedda att kunna rycka ut på olika insatser där Svenska enheter deltar. Beredskapen löper på fram till september så det kan bli fler insatser. När beredskapen är över fortsätter huvuddelen av plutonen till Nordic Battlegroup 2011.