Sexton dygn av utmaningar

Pansarbataljonens spaningspluton har nu inlett övningen Lodjuret, det avslutande skedet i utbildningen till spaningssoldat. – Vi genomför övningen under hela 16 dygn med stegvis ökande svårighetsgrad på uppgifterna, berättar kapten Peter Akusjärvi, plutonchef.

Soldaterna på spaningsplutonen har nu inlett övningen Lodjuret, 16 dygn av utmaningar i krävande vintermiljö. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av soldaterna i fiendegruppen smyger sig fram mot första grupps observationsplats.
En av soldaterna i fiendegruppen smyger sig fram mot första grupps observationsplats. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Johan Wahlström och Anton Arvidsson visste att många tuffa utmaningar väntade.
Johan Wahlström och Anton Arvidsson visste att många tuffa utmaningar väntade. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Fiendegruppen som har satt käppar i hjulen för spaningsplutonen under de inledande dygnen på Jokkmokksbasen.
Fiendegruppen som har satt käppar i hjulen för spaningsplutonen under de inledande dygnen på Jokkmokksbasen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
En av soldaterna i fiendegruppen smyger sig fram mot första grupps observationsplats. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Johan Wahlström och Anton Arvidsson visste att många tuffa utmaningar väntade. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Fiendegruppen som har satt käppar i hjulen för spaningsplutonen under de inledande dygnen på Jokkmokksbasen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

Övningen Lodjuret har genomförts på spaningsplutonen för varje utbildningsomgång sedan mitten 1990-talet. Övningen är avslutningen på den grundläggande spaningsutbildningen på plutonen. De som klarar övningen med godkänt resultat får det åtråvärda märket ”Lodjuret” och är därmed godkända som spaningssoldater.

De första fyra dygnen har främst innehållit grunderna i spaningstjänst. Orienteringsförmåga, fast och rörlig spaning, patrulltjänst, överlevnad, allmän vintertjänst och bastjänst.
– Vi har kört en hel del fiendespel de första dagarna för att hålla soldaterna varma här på Jokkmokksbasen. Jag leder en grupp på tre soldater som spelar fienden och vi har lagt in olika moment som gett spaningsgrupperna realistiska uppgifter att lösa, berättar sergeant Björn Hedlén, instruktör.

Eldöverfall

En bit in från en av vägarna på Jokkmokksbasen hittar vi första grupps observationsplats. Där håller soldaterna på att förbereda nästa omgruppering. 
– De inledande dygnen har inte varit så hektiska, vi har mest repeterat sånt som vi övat mycket på tidigare. Vi hade nog ställt upp förväntningarna lite högt och trodde det skulle bli tuffare direkt från övningens start. Men vi vet att övningen är väldigt lång så det lär väl bli tufft så det räcker och blir över längre fram, säger Johan Wahlström och Anton Arvidsson.

Första grupp behövde dock inte vänta länge innan det började osa hett. En grupp fienden hade smugit sig fram till observationsplatsen och öppnade eld. Soldaterna fick snabbt söka skydd och besvara elden. När fiendegruppen dragit sig undan kom order om att dra sig ur till en tidigare bestämd återsamlingsplats. Därifrån väntade transport söderut mot Boden.

Mer krävande efter hand

– När vi kommer ner mot Boden bygger vi stegvis på med nya krävande uppgifter. Det blir bland annat ett moment där soldater kommer att tas till fånga. Det övergår sedan i flykt och överlevnad innan två dygns återhämtning väntar, berättar Peter Akusjärvi.

När soldaterna vilat och fixat utrustningen inleds andra halvan av Lodjuret på Lombens skjutfält utanför Kalix.
– Där kommer vi att genomföra skarpskjutningar med alla våra vapentyper, automatkarbin 5, kulspruta 90, prickskyttegevär och pansarskott. Senare kommer vi även att köra ett kallat SIB-moment, strid i bebyggelse, i Boden. Övningen avslutas sedan med en riktig utmaning, ett prestationsmoment som är en fem mil lång patrulleringssträcka, avslutar Peter Akusjärvi.