Sammansvetsad duo på ny arena

Övningen Cold Response har ännu inte startat för militärpolisen Helene Hansson och hennes hund Caliber, men förberedelserna har hållit på i veckor.

Helene och Caliber förbereder sig för kommande uppdrag. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Bilen är ofta Calibers hem.
Bilen är ofta Calibers hem. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Chefen för militärpolisens (MP) hundsektion, Löjtnant Peter Öhrling och gruppchefen Fänrik Viktor Radell.
Chefen för militärpolisens (MP) hundsektion, Löjtnant Peter Öhrling och gruppchefen Fänrik Viktor Radell. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Helene Hansson och schäfern Caliber är en sammansvetsad duo på uppdrag i Norge.
Helene Hansson och schäfern Caliber är en sammansvetsad duo på uppdrag i Norge. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Bilen är ofta Calibers hem. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Chefen för militärpolisens (MP) hundsektion, Löjtnant Peter Öhrling och gruppchefen Fänrik Viktor Radell. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten
Helene Hansson och schäfern Caliber är en sammansvetsad duo på uppdrag i Norge. Foto: Niklas Englund/Försvarsmakten

Det tar någon vecka innan en hund är fullt operativ i ett nytt klimat. En hund måste vänja sig, både i kallare och varmare områden. Helene och Caliber har därför varit på plats en tid.
– Vi har även nyligen övat i vintermiljö i Luleå. Sen har det förstås varit kallt i vinter även i Stockholmsområdet där vi är normalt. Vi är väl förberedda för övningen, säger Peter Öhrling, chefen för militärpolisens hundsektion.

För att hunden ska klara sig i kylan som råder, cirka 15 minusgrader och tidvis kraftiga vindbyar, är det viktigt att den hålls torr och att tassarna smörjs regelbunden så de inte spricker. 
– Hundens hälsa är alltid viktigast. Först när skötseln av hunden är klar kan jag ta hand om mig själv, säger Helene.
Hundarna klarar samma villkor som deras förare, men oftast sover hundarna i sektionens bilar eller i flyttbara burar.

Interoperabla

Vad sektionen kommer att få för uppgifter under övningen vet man inte än. Gruppen består av tre hundar och deras hundförare, samt en gruppchef. Två av hundarna är utbildade för sökuppgifter, framförallt sökning av vapen. Den tredje hunden är bevakningsutbildad. Under övningen kommer gruppen med sina hundar att ingå i en norsk hundtropp. De kommer bland annat att få öva interoperabilitet, det vill säga förmågan att kunna fungera effektivt tillsammans med andra nationer. Tillsammans med Norge och de övriga nationerna som deltar i övningen ska de försöka trycka tillbaka fienden in i det fiktiva landet Eastland.

Blivande officer

I juni muckar 20-åriga Helene och den 3-åriga hunden Caliber och båda reser hem till Helene i Göteborg. Hundförarna tar nämligen med sig sina hundar hem efter värnplikten. Försvarsmakten fortsätter att stå för Calibers omkostnader och Helena förbinder sig att ställa upp om de blir inkallade och att fortsätta träna sin hund. Helene trivs med det arrangemanget och för den delen även med tiden i försvaret. Men vad som händer direkt efter muck är inte klart, kanske blir det studier, men vad som är Helens mål är klart:
– Jag vill gå vidare och bli officer. Jag trivs med att lära ut och dela med mig av mina erfarenheter.