Säcken knöts ihop

Från tisdag 16 februari och en vecka framåt har soldaterna i artilleribataljonen fått känna på den norrbottniska vintern. Veckan avslutades med den första övningen där hela bataljonen deltog.– Det har gått bra att sova i tälten, men vi måste ju hela tiden kolla att värmen fungerar. Det strular en del med värmarna, men vi hjälps åt. Det bästa är ju att vi klarar av det, berättade Henrik Löfdahl och Obed Issa, pjäskompaniet.

Soldaterna ur pjäskompaniet bjöd på bra motstånd under eldöverfallet. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Det är mycket att tänka på under fordonsmarsch med tunga fordon. Bland annat att hålla avstånden.
Det är mycket att tänka på under fordonsmarsch med tunga fordon. Bland annat att hålla avstånden. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Henrik Löfdahl och Obed Issa.
Henrik Löfdahl och Obed Issa. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Jacob Bransell, Marcus Westberg och Johan Lindblom diskuterade arbetet som skulle utföras.
Jacob Bransell, Marcus Westberg och Johan Lindblom diskuterade arbetet som skulle utföras. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Det är mycket att tänka på under fordonsmarsch med tunga fordon. Bland annat att hålla avstånden. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Henrik Löfdahl och Obed Issa. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Jacob Bransell, Marcus Westberg och Johan Lindblom diskuterade arbetet som skulle utföras. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

Under söndagskvällen samlade bataljonschefen, Anders Högrell, alla soldater för genomgång inför de avslutande övningsmomenten.
– Det är en kall övning, och det i sig har sina utmaningar, men nu ska vi se om hela kedjan fungerar. I morgon, måndag, sker det första gemensamma övningsmomentet. Kom ihåg att vi lär oss då vi övar. Det är också viktigt att vi tar hand om oss själva och varandra, och framför allt så ska vi ha roligt. Allt går mycket lättare då, sa Högrell.

Kedjan som bataljonschefen pratade om kan enkelt beskrivas så här: sensorer finns ute i terrängen. Exempel på sensorer är radarvagnar eller soldater som ligger och spanar. Informationen från sensorerna bearbetas via en kedja fram till artilleripjäserna, alltså Haubits 77. Efter skjutning kontrolleras träffbilden. Antingen fortsätter bekämpningen eller så korrigeras pjäserna.

Kärv start

Starten blev kärv med en temperatur på minus 28 grader. Både människor och materiel behöver lite omsorg i kylan. Men enligt soldaterna gick det bra.
– Visst är vi trötta men det flyter på bra, vi har ju varit ute i nästan en vecka nu, sa Jacob Bransell, Marcus Westberg och Johan Lindblom som har sin arbetsplats på trossgruppen.

Extremt nöjd

Övningen avslutades med fordonsmarsch och eldöverfall. Det var kamraterna från sensorkompaniet som överraskade soldaterna i pjäskompaniet som rullade efter en snöig väg. Alla tog sig snabbt ut ur fordonen och ner i skydd för att försvara sig. Soldaterna vet sin plats och bjöd på bra motstånd. Efter en stund drog sig sensorkompaniet tillbaka och försvann vidare in i skogen. Fordonsmarschen kunde fortsätta och en veckas övning var slut.
– Bra jobbat, jag är extremt nöjd med era insatser. Det har varit en tuff övning och ni har gjort det bra. Nästa övning kommer vi att göra det ännu bättre, sa Kenneth Nygren, chef för pjäskompaniet.

Nu väntar en del efterarbete. Fordon och materiel ska vårdas och soldaterna får nu möjlighet att återhämta stridsvärdet. Bland annat väntar ett välförtjänt sportlov.