Rätt takt i högvakt

Under en vecka får ett sjuttiotal soldater byta skjutbanor och övningsfält mot parader och slottsmiljö. Det är Lv 6 tur att ansvara för högvakten runt Stockholms och Drottningholms slott.– Det är en kul grej att göra. Alla anstränger sig lite extra, säger Carl Olausson, en av de soldater som är med.

Skarp beredskap med lång tradition - den 10 februari tog Lv 6 soldater över högvakten utanför Stockholms slott. Foto: Karl Henrik Börjeson
Trots det kalla vädret fanns en hel del åskådare på plats på den snöiga borggården.
Trots det kalla vädret fanns en hel del åskådare på plats på den snöiga borggården. Foto: Karl Henrik Börjeson
Trots det kalla vädret fanns en hel del åskådare på plats på den snöiga borggården. Foto: Karl Henrik Börjeson

Det är 71 soldater och 12 befäl från Lv 6 som ansvarar för högvakten denna vecka. Två timmar i taget står soldaterna på sin post, jämnt utplacerade för att bevaka varsin del av slottet. Många förbipasserande stannar och tittar, någon fotograferar. Högvakten är en klar turistattraktion, och även mitt i vintern är det hela tiden folk som rör sig runt slottet i Gamla stan.

Carl Olausson från Lv 6 står på post nummer 2 på yttre borggården med uppdrag att bevaka slottets västra fasad. Efter att ha varit med om sin första högvaktsavlösning och sitt första tvåtimmarspass på post tycker han det känns bra:
– Jag var lite spänd och nervös först, men det gick bra till slut.

I en dryg vecka före högvakten har soldaterna övat excercis för att finslipa vapenrörelser, huvudvridningar, armvinklar och annat som ska sitta perfekt så att alla gör rätt rörelser exakt samtidigt i ceremonin.
– Alla höjer sig ett snäpp, både soldater och befäl. Det är kul att komma upp till slottet och känna en annan atmosfär än hemma på Lv 6. Jag tycker vi har gjort ett bra jobb hittills, säger Carl Olausson.

Det tycker också hans chef, major Jens Björklund, som är med om högvakten för tionde gången. Han tycker att högvakten är ett både roligt och viktigt uppdrag.
– Man känner historiens vingslag – man är en del av en lång tradition och har samtidigt en skarp uppgift att bevaka slottet, säger han.

Lv 6 högvakt deltar under högvaktsveckan i ytterligare tre högvaktsceremonier med parad och musikkår:
Lördagen den 13 februari 12:15 avlöses Lv 6 högvakt under ett dygn av LSS.
Söndagen den 14 februari 13:15 återtar Lv 6 högvakten.
Onsdagen den 17 februari 12:15 lämnar Lv 6 högvakten och avlöses av I 19.