På rull mot Norge

Nu är Cold Response 2010 igång. De inledande dagarna präglas till stor del av transporter, alla ingående svenska enheter fraktas på olika sätt till övningsområdet i Nordnorge. – Under de närmaste dagarna ska närmare 150 militärfordon av olika slag fraktas upp till övningen, berättar kapten Thomas Hansson, transportansvarig för den svenska kontingenten.

Militärpoliserna från Livgardet på väg mot Norge. Här har de just passerat Björkliden, cirka tre mil innan Riksgränsen. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Press- och info fick stå till tjänst med hjälpstart av bandvagnar som lastades om i Abisko.
Press- och info fick stå till tjänst med hjälpstart av bandvagnar som lastades om i Abisko. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten
Press- och info fick stå till tjänst med hjälpstart av bandvagnar som lastades om i Abisko. Foto: Mats Carlsson/Försvarsmakten

De flesta transporter går i år på landsväg med hjälp av civila transportföretag. Personalen transporteras med tåg, buss och personbilar. Att samordna alla transporter till en övning av den här digniteten är inte en helt enkel uppgift. Totalt är det närmare 150 svenska militärfordon som ska användas under övningen. Det är bland annat, 70 bandvagnar, 41 snöskotrar, 15 lastbilar och cirka 25-30 personbilar och minibussar.
– Egentligen är det mesta gjort redan, det arbetet inleddes för flera månader sedan, det är under planeringsskedet det stora pusslet läggs för att få det här att fungera smärtfritt, säger Thomas Hansson.

Militärpolisen i täten

Livgardet från Kungsängen bidrar bland annat med närmare 90 militärpolissoldater.
– För oss började övningen egentligen redan den 8 februari när vi startade vår landsvägsmarsch från Kungsängen upp till Boden. I Boden har vi tillbringat en dryg vecka för förberedande vinterutbildning. I kväll kommer vi fram till Bardufoss och i morgon börjar vi med egna förberedelser och samverkan med de andra militärpolisenheterna, berättar kapten Mats Silfver. 
– Det är viktigt att vi får de här dagarna att samverka och utbyta erfarenheter. Det gör att vi under övningen får ut så mycket effekt som möjligt av den totala militärpolisstyrkan, fortsätter Mats Silfver.

Hundar för lavinsök?

I militärpolisens styrka från Livgardet ingår även hundgruppen och till övningen har man med sig tre sökhundar. Hundar som man nu passar på att testa för lavinsökningsuppgifter
– När vi ändå övar i fjällterrängen kan vi passa på att testa hundarna för lavinsök. Det är sådant som vi av naturliga skäl inte kan öva på hemma och det är ju verkligen något man kan ha nytta av om något händer under övningen, avslutar Mats Silfver.