På gång till insats i Afrika

Den första helikopter 15 som ska ingå i den nordiska stridsgruppen NBG 11 har modifierats i Italien. Den flögs nyligen hem till Malmen i Linköping av flottiljpersonal. Snart är också helikoptrar på plats i Djibouti i Afrika när insatsen i Adenviken inleds.

NBG 11 närmar sig, och nu finns den först modifierade helikopter 15 på plats i Linköping. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Detta är den sista helikopter 15 som nu är levererade till flottiljen, och den är av samma färg och typ som snart ska verka på insatsen i Djibouti.
Detta är den sista helikopter 15 som nu är levererade till flottiljen, och den är av samma färg och typ som snart ska verka på insatsen i Djibouti. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
En av modifieringar som görs på helikoptrarna som ska ingå i NBG 11 är att utrusta dem med sandfilter.
En av modifieringar som görs på helikoptrarna som ska ingå i NBG 11 är att utrusta dem med sandfilter. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Magnus Westerlund ser fram emot insatserna med tillförsikt.
Magnus Westerlund ser fram emot insatserna med tillförsikt. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten
Detta är den sista helikopter 15 som nu är levererade till flottiljen, och den är av samma färg och typ som snart ska verka på insatsen i Djibouti. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
En av modifieringar som görs på helikoptrarna som ska ingå i NBG 11 är att utrusta dem med sandfilter. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Magnus Westerlund ser fram emot insatserna med tillförsikt. Foto: Roger Larsson/Försvarsmakten

Det går med en väldig fart nu vad gäller helikopterverksamheten. En del av flottiljen förbereder sig för en insats i Afghanistan med helikopter 10B (Superpuma). En annan tittar mot NBG 11. Men det närmaste målet är insatsen i Djibouti i Adenviken, ME 02.

De två helikoptrar 15 som ska till Djibouti är grå. Orsaken är att de ska operera från fartyg, i det här fallet HMS Carlskrona, som för övrigt lämnar hamnen i Karlskrona den 13 mars. Då kommer också en av helikoptrarna finnas ombord. Den andra kommer att transporteras till Djibouti med ett stort lastflygplan.

– Nu övergår vi från planering till handling. Det är och har varit mycket jobb med att lösa de här uppgifterna. Ett engagemang som hela flottiljen är inblandad i på olika sätt, säger Magnus Westerlund, chef för helikopterflottiljen.

Sandfilter

Som nämnt är en av de helikoptrar som ska ingå i NBG 11 färdig. Något som Magnus Westerlund ser som ett till steg i rätt riktning.
– Det känns skönt att vi nu har en helikopter som är utrustad som den ska. De övriga som ska ingå i styrkan kommer att modifieras efterhand, men det kommer inte som tidigare ske i Italien utan i Belgien.

Modifieringarna som görs är bland annat att sätta dit ett sandfilter och montera fästen för ballistiskt skydd. De här helikoptrarna är målade i grön kamouflagefärg och ska kunna vara beredda att operera i princip var som helst i världen från den första januari 2011.

Vinterövning

Förutom de direkta insatserna som flottiljen är inblandade i så är det nu under våren en stor vinterövning i trakten av Abisko då alla tre helikopterskvadronerna deltar (Luleå, Linköping, Ronneby). Under försommaren ingår dessutom flottiljen i en stor internationell övning i Spanien. Det kan också nämnas att i dagarna kom den sista av 20 beställda helikopter 15 till flottiljen. Alla har tidigare formellt blivit levererade till Försvarsmakten, men den 20:e har varit utlånad till annan verksamhet fram tills nu.