På besök i Boden

Chefen för den Nordiska stridsgruppen, brigadgeneralen Stefan Andersson, besökte soldater som ska stå i beredskap första halvåret 2011.– Jag har under hösten åkt runt och informerat soldater vad han eller hon söker till och de risker som finns. Den här gången vill jag möta ungdomarna, visa respekt och veta varför de har sökt, säger Stefan Andersson.

Chefen för den Nordiska stridsgruppen, brigadgeneralen Stefan Andersson pratar med soldaterna vid pansarbataljonens kompaniövning. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Dennis Pilegaard, Stockholm, är en av flera som sökt till den Nordiska stridsgruppen.
Dennis Pilegaard, Stockholm, är en av flera som sökt till den Nordiska stridsgruppen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Dennis Pilegaard, Stockholm, är en av flera som sökt till den Nordiska stridsgruppen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten

Det är pansarbataljonens mekaniserade bataljon som utbildar en del av de soldater som sökt till stridsgruppen. Just nu genomförs en kompaniövning utanför Boden med strid i bebyggelse på agendan. Besöket är ett av flera förbandsbesök som Stefan Andersson gör för att träffa soldaterna runt om i Sverige. Ett annat syfte är att inhämta information från de officerare som ska leda kompanierna, plutonerna och grupperna.

Den Nordiska stridsgruppen, NBG, kommer att bestå av drygt 2 000 soldater från fem länder: Sverige, Finland, Norge, Estland och Irland. Sverige har huvudansvaret och ska bidra med runt 1 600 soldater. De ska under en begränsad tid kunna lösa uppgifter längs hela konfliktskalan, från humanitär hjälp till väpnad strid.