Kung Bore utmaning för flygbasjägare

Under tre av de första veckorna på året har Flygbasjägarskolan genomfört flygbasjägarkurs vid Kalixfors skjutfält i Kiruna. Kursen syftar till att ge blivande kollegor på förbandet och externa elever en insyn i och kunskap om Flygbasjägarförbandets förmågor.

Grundläggande vintertjänst och undsättning i riktigt kall vintermiljö, -30 grader. Foto: Fredrik Andersson
Undsättning i vinddraget och snöröken av Helikopter 10.
Undsättning i vinddraget och snöröken av Helikopter 10. Foto: Fredrik Andersson
Undsättning i vinddraget och snöröken av Helikopter 10. Foto: Fredrik Andersson

Barmarksdelen avslutades under hösten med ett tav de delprov som värnpliktiga och officerare vid förbandet ska genomföra, Lodjursmarschen, för att erövra den gröna baskern med Flygbasjägarskolans symbol, Lodjuret.

När det nya året inletts omgrupperade kursen med totalt sex elever till Kalixfors skjutfält. Där stor vikt lades vid grundläggande vintertjänst, och undsättning i vintermiljö.

Under den praktiska tillämpningen deltog en Helikopter 10 från F 21 som transportresurs.
– Många nya lärdomar har dragits och eleverna genomförde inte mindre än 9 stycken undsättningar med helikopter, säger löjtnant Fredrik Andersson.

Scenariot varierade

Scenariot varierade från att den nödställde var lokaliserad och identifierad, till att personen de sökte fick lokaliseras i ett begränsat område samt att hantera en skadad person som behöver flyttas och omhändertas. Den norrländska vintern visade sig under dessa dagar från sin allra bästa sida med temperaturer mellan -20 och -25 grader på dagarna och ner mot -30 under nätterna.

Utmaningen i den här typen av temperaturer och väderförhållanden, med på sina ställen upp mot en meters snödjup, är väldigt stora, och utvecklingen hos undsättningsstyrkan pekade rakt uppåt. När helikoptern väl lämnat skjutfältet, fortsattes övandet, med flera längre undsättningsmoment, där undsättningsstyrkan till huvuddel förflyttade sig med skidor, och fick tillämpa sina kunskaper i Flygbasjägartjänst. Övningen avslutades med att undsättningsstyrkan fick tillämpa sina kunskaper under en längre skidmarsch. Lyckligtvis hade temperaturen då stigit, till mellan -10 och -15 grader, och vindarna över fältet kändes plötsligt inte så kalla, i jämförelse med vinddraget och snöröken från helikoptern.

Den 3 februari fick fyra stolta officerare motta det åtråvärda utbildningstecknet m/99 för flygbasjägare vid en ceremoni vid ishotellet i Jukkasjärvi. Två av eleverna har genomfört militär grundutbildning vid Flygbasjägarskolan, och erhållit utbildningstecknet tidigare.