KS 21 börjar ta form

I förra veckan besökte chefen för Amfibieregementet, Ola Truedsson, Kungsängen där delar av Kosovostyrkan nummer 21 är under missionsutbildning. En styrka som Amf 1 har varit rekryteringsansvarigt för.

Ola Truedsson och Lena Persson Herlitz i samtal med soldater som ska ut på mission. Foto: Magnus Bohman, Amf 1
Kulspruteskytte övar under missionsutbildningen i Kungsängen.
Kulspruteskytte övar under missionsutbildningen i Kungsängen. Foto: Magnus Bohman, Amf 1
Anders Willix ser fram emot missionen.
Anders Willix ser fram emot missionen. Foto: Magnus Bohman, Amf 1
Kulspruteskytte övar under missionsutbildningen i Kungsängen. Foto: Magnus Bohman, Amf 1
Anders Willix ser fram emot missionen. Foto: Magnus Bohman, Amf 1

– Vi är mitt inne i en utbildningsperiod nu och förbandet är utspritt över landet, med utbildningar i Göteborg, Enköping, Uppsala och förstås här på Kungsängen. Utmaningen blir att få ihop delarna till ett fungerande förband, säger Lena Persson Herlitz, chef för KS 21.

En under utbildning på Kungsängen är skyttekompanichefen Anders Willix. Han är till vardags yrkesofficer vid Amfibiebataljonen ser fram emot missionen.

– Det ska bli otroligt intressant att få prova sina yrkeskunskaper under en insats. Mitt kompani på 120 man kommer att patrullera, visa oss på ytan, samverka med befolkning och känna av stämningen. Det svåraste under missionen, som jag ser det nu, blir att lämna familjen, min fru och två små barn. Det blir mycket lärorikt, säger Anders.

I mars kommer förbandet att åka till Camp Victoria och fortsätter insatsen.

– Vi är den sista svenska missionen i Kosovo med ett skyttekompani. Nästa mission med KS 22 kommer att vara betydligt mindre, med cirka 70 man i stället för min trupp på 250. Utvecklingen i Kosovo har gått åt rätt håll och det är tid nu att minska och istället stötta Kosovos egna styrkor och administration. Det visar att insatsen som alla missioner gjort har varit lyckad, säger Lena Persson Herlitz.