Kretsar kring snö och is

Han vaknar varje morgon och tycker det ska bli kul att gå till jobbet. Han har inte ens varit sjukskriven en dag sedan starten 1984.– Visst har jag varit sjuk, men som tur är har det alltid infallit på lediga dagar eller semester, säger Erik Hansson, officer vid Försvarsmaktens vinterenhet.

Erik Hansson visar och pratar om en upptagen iskärna från Luleå älv utanför Ängesholmen. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Fältarbetsreglementet, övergång istäckta vattendrag, är en av Erik Hanssons många idéer.
Fältarbetsreglementet, övergång istäckta vattendrag, är en av Erik Hanssons många idéer. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Sofia  Hansson analyserar en iskärna på ett säkrare sätt än vad som föreskrivs idag i Försvarsmaktens dokumentation.
Sofia Hansson analyserar en iskärna på ett säkrare sätt än vad som föreskrivs idag i Försvarsmaktens dokumentation. Foto: Erik Hansson/Försvarsmakten
Fältarbetsreglementet, övergång istäckta vattendrag, är en av Erik Hanssons många idéer. Foto: Stefan Bokvist/Försvarsmakten
Sofia Hansson analyserar en iskärna på ett säkrare sätt än vad som föreskrivs idag i Försvarsmaktens dokumentation. Foto: Erik Hansson/Försvarsmakten

Det verkligen hörs och syns hur engagerad Erik är i sitt arbete och allt annat han företar sig.
– Det är lätt att tycka om sitt arbete när alla medarbetare är trevliga och hjälpsamma, säger han. Och då menar han i första han anställda vid Försvarsmakten men också kollegor från industrin och universitetet.

Ängesholmen utanför Boden

Historien började med ett sportskytteintresse i tonåren vilket blev en naturlig inkörsport till Hemvärnet några år senare. Som i sin tur gav mersmak till officersyrket, där starten blev värnplikt med inryckning vid 2.ingenjörskompaniet sommaren 1984. Platsen för inryckningen var Ängesholmen strax utanför Boden. För honom har det alltid varit ett av de ställen där han försökt lära sig mer om snö och is i strömmande vatten.

Projektledare för fältarbeten

Hela Eriks tid i Försvarsmakten har kretsat kring snö och is och fältarbeten. Han har som de flesta officerare arbetat sig uppåt för att bli krigskompanichef 1994, där sedan befälsutbildning och försöksverksamheten tog största delen av hans tid.
– Som projektledare för fältarbeten jobbar jag främst med att utbilda blivande kollegor. Jag stödjer också utvecklingen av materiel och metoder i snö, is och kyla. Jag fungerar som projektledare och har jobbat fram ett reglemente som används bland annat vid rekognosering av isar och byggande av isvägar. Det normala är att vi genomför proven på Ängesholmen eller i utkanten av I 19:s kaserngård nere vid Luleå älv. Tack vare de snörika och kalla vintrarna är det den perfekta platsen för mitt arbete och gör att det dagliga jobbet får en fin frostkant, säger Erik Hansson. Under den del av året som inte snön och is finns, planeras och dokumenteras det vilket oftast leder till nya idéer, projekt och försök.

Föredrag om snö och is

Erik har också ett engagemang inom kamratföreningen på fritiden. Tillsammans med den pensionerade ingenjörkaptenen Rolf Ekeberg tar de fram underlag och håller föredrag om utvecklingen av fältarbeten med tyngdpunkt på vinter, is och snö.