Kosovos självständighetsdag 17 februari

Kosovo förbereder sig för fest i veckan, då landet firar tvåårsdagen av självständighetsförklaringen från den 17 februari 2008. Staten planerar att uppmärksamma årsdagen lokalt och internationellt med många olika evenemang. Kosovos president Fatmir Sejdiu framför ofta “We can’t forget, but we can move forward!”

New Born monumentet där tusentals människor har skrivit sin namnteckning. Foto: Bo Eriksson
Kosovos kampanjlogotype syns överallt.
Kosovos kampanjlogotype syns överallt. Foto: Republic of Kosovo
Många jubileumsaktiviteter riktar sig mot ungdomar.
Många jubileumsaktiviteter riktar sig mot ungdomar. Foto: Bo Eriksson
Kosovos kampanjlogotype syns överallt. Foto: Republic of Kosovo
Många jubileumsaktiviteter riktar sig mot ungdomar. Foto: Bo Eriksson

Processen att etablera landet har gått fort och mycket har hänt de senaste två åren. Kosovo har nu en egen flagga, konstitution samt nationalhymn. Nationella och kommunala val har förrättats under internationell övervakning med godkänt genomförande.

65 länder har erkänt Kosovo som självständig stat, varav 22 tillhör EU. Kosovo är nu även medlem i International Monetary Fund, IMF samt World Bank. Landet har under 2009 etablerat fler ambassader, bland annat i Sverige. Den diplomatiska aktiviteten är stor och flera länder väntas snart erkänna Kosovo.

Kosovos regering firar med att följa upp höstens internationella marknadsföringskampanj som hade temat Kosovo – The young europeans. Kampanjen visar byggande av ett nytt land från att ha varit ett krigsskadat område till ett land med framtid och engagemang. Nu lanseras Celebrate With Kosovo – The Young Europeans brett över världen.

Jubileumskampanjen kommer att visas i flera stora TV-kanaler som CNN, BBC World News, Al Jazeera och Eurosport. På Internet har kampanjen och firandet redan startat via Facebook, Twitter, YouTube, MySpace och många andra siter. Lokala fester arrangeras runt om i världen av människor som vill vara med och fira två-årsdagen.

Runt om i Kosovos byar och städer kommer festligheter att genomföras för ung som gammal. Staten kommer att bjuda på många aktiviteter som sport, teater, musik, dans och konstutställningar med nationella och internationella artister via fasta scener eller under turnéer.