Klart för helikopterinsats i Afghanistan

Helikopterflottiljen förbereder sig för en insats i Afghanistan. Ett viktigt steg på den vägen är Helikopter 10D som nu är färdig för att användas.– Det känns skönt och efterlängtat, nu har vi ännu en nödvändig pusselbit för att vi ska kunna göra en bra insats, säger Magnus Westerlund, chef för Helikopterflottiljen.

Magnus Westerlund, chef Helikopterflottiljen, är väldigt nöjd över att Helikopter 10D nu finns på plats och färdig för att användas. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Helikopter 10D i aktion.
Helikopter 10D i aktion. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Anders Silver, Flygvapeninspektör, fick äran att klippa det blågula bandet.
Anders Silver, Flygvapeninspektör, fick äran att klippa det blågula bandet. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Helikopter 10D på plats i en hangar på tredje helikopterskvadronen i Ronneby.
Helikopter 10D på plats i en hangar på tredje helikopterskvadronen i Ronneby. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Helikopter 10D i aktion. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Anders Silver, Flygvapeninspektör, fick äran att klippa det blågula bandet. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten
Helikopter 10D på plats i en hangar på tredje helikopterskvadronen i Ronneby. Foto: Nina Karlsson/Försvarsmakten

I april 2011 börjar en två år lång insats i Afghanistan för Helikopterflottiljen. Det är första skvadronen på Kallax i Luleå som har fått huvudansvaret. Något som faller sig naturligt eftersom den skvadronen till största delen flyger Helikopter 10B, som också kallas Superpuma.
– Förberedelserna för insatsen är redan igång, och i och med att vi nu också har Helikopter 10D operativ så förbättras läget ytterligare, säger Magnus Westerlund.

Övningshelikopter

Skillnaden mellan Helikopter 10D och Helikopter 10B är att den sistnämnda kommer att vara fysiskt i Afghanistan medan Helikopter 10D blir viktig för besättningen när de är på hemmaplan. Den kan förenklat kallas en övningshelikopter, men den har i stort sett samma egenskaper som den andra förutom viss utrustning som är specifik för Afghanistan.
– Det här innebär att besättningen kan behålla sin kompetens även när de är hemma mellan uppdragen i Afghanistan. Dessutom kan de som är på väg på insats förbereda sig. Vilket är oerhört viktigt för att vi ska kunna vara effektiva när vi är på plats i området.
Magnus Westerlund påpekar också att denna Helikopter 10D även kan användas skarpt nationellt. Bland annat när det behövs stöd till samhället, som till exempel vid skogsbränder.

Ceremoni

På onsdagen var det en mindre ceremoni på tredje helikopterskvadronen i Ronneby. Det med anledning av att Helikopter 10D nu är levererad till Försvarsmakten. Även Anders Silver, flygvapeninspektören, fanns på plats. Han fick också äran att klippa det blågula bandet:
– Den här helikoptern är nära ihopkopplad med insatsen i Afghanistan, det är oerhört viktigt att den tagits fram. Jag brinner verkligen för att vi ska kunna göra skillnad i Afghanistan.