Iskall överraskning

Efter att ytterligare en snöstorm passerat Skåne sjönk temperaturen på nytt och den långa vintern gjorde isarna allt tjockare. Skytteavdelningen på pansarskyttekompaniet hade haft strid i snö och kyla de senaste två veckorna. Befälen påstod torsdag kväll att nästa morgon skulle samtliga in till Lund och simma.

Kapten Kristian Stenberg visar hur man tar sig upp med hjälp av dubbar. Foto: Lars Widegren/Försvarsmakten
Fanny Peterson på väg upp ur vaken.
Fanny Peterson på väg upp ur vaken. Foto: Lars Widegren/Försvarsmakten
Jonas Linde anhåller om att få gå upp.
Jonas Linde anhåller om att få gå upp. Foto: Lars Widegren/Försvarsmakten
Det är bara att bestämma sig för att hoppa, så kommer man i.
Det är bara att bestämma sig för att hoppa, så kommer man i. Foto: Lars Widegren/Försvarsmakten
Fanny Peterson på väg upp ur vaken. Foto: Lars Widegren/Försvarsmakten
Jonas Linde anhåller om att få gå upp. Foto: Lars Widegren/Försvarsmakten
Det är bara att bestämma sig för att hoppa, så kommer man i. Foto: Lars Widegren/Försvarsmakten

Det skulle finnas tid till att bada både bubbelpool och bastu. Befäl har roat sig med att lura skyttesoldater förr och detta visade sig vara ett sådant tillfälle. Fredag morgon kom strikta direktiv om förstärkningsplagg och soldaterna började bli misstänksamma. När bussen svängde av mot Tvedöra och parkerade vid den sjö där soldaterna gjort fempunktstvätt under utbildningskontrollen svor soldaterna. Isbadet nu var ett faktum. 

Kompanichefen, major André Saedén, ser flera anledningar till att bada isvak.
– Det handlar om självkontroll. Soldaterna tänker ”Jag vet att det kommer att göra ont men jag tar tag i mig själv och gör det ändå”. Väl i vattnet handlar det om att få kontroll på sin situation, att samla sig så mycket att man kan be om lov att gå upp. Det går att koppla till strid – trots att man hamnar i en obehaglig situation måste man ta sig samman och agera för att ha kunna ta sig ur situationen.

Dessutom finns ju det självklara – vem som helst kan ha oturen att gå igenom is.
– Har man då redan gjort det en gång under säkra former är det större sannolikhet att man klarar sig om det skulle hända när man inte är beredd, säger André.

För att visa hur det skulle gå till, och inte minst för att vara en god föregångsman och bevisa att det man kräver av soldaterna inte är för mycket, var André Saedén först i vattnet. Strax efter badade plutonchefen Kristian Stenberg. Båda tog sig både i och upp utan konstigheter. Kapten Stenberg väckte sedan soldaten i varje morgontrött och frusen värnpliktig med orden:
– Ni trodde att det skulle bli varmt och mysigt men det blev kallt och obehagligt. Är det synd om er?

Alla skyttesoldater har fått lära sig att synd om dem, det är det aldrig, så ett ”Nej!” rungade ut i den vita frostbitna naturen – en framåtanda som kommer väl till pass i sommar när några av kompaniets soldater kommer att ingå i den strategiska reserv som kommer att sättas upp på P 7 och vara beredd att med kort varsel åka någonstans om Sveriges riksdag vill.

Därefter gick soldaterna ihop i stridspar för att hålla koll på varandra efter doppet, så att ingen blev för kall. Sedan var badandet igång. Soldat efter soldat anhöll om att få ta ett uppfriskande dopp, klev i och lät kroppen drabbas av köldchock. Sedan stammade den badande fram ett anhållande om att få kliva upp ur vaken, drog sig upp med isdubbar och sprang med eld i baken mot stranden. Väl där kastades blöta kläder av och byttes mot torra. Varm saft och några varv på värmeslingan gjorde snabbt soldaterna varma igen.

Alla klarade övningen med gott resultat och de flesta såg positivt på den nya erfarenheten.
– Jag känner mig som en helt ny människa, log Jonathan Modica.
Vice korpral Per Romberg var däremot övertygad om att det var det värsta han gjort i sitt liv.
– En nära döden-upplevelse, sammanfattade han med glimten i ögat.

Även kompanichefen var nöjd.
– De skötte sig bra. Till och med en soldat som först vägrade för att han trillat i en vak en gång badade nu. Sådant får vi ta hänsyn till, men jag tror att det var bra för honom också. Det här är en nyttig erfarenhet för alla, sa han.

När siste soldaten hade badat och värmts upp var det ganska nöjda soldater som åkte tillbaka till Revingehed. Och blir det bara is nog nästa år, väntar den kylslagna upplevelsen även framtida skånska soldater.